Jadalne kasztany są bardzo pożywne, zdrowe oraz - przede wszystkim - pyszne. Do niedawna nie były w Polsce zbyt popularne, dzisiaj coraz częściej można je kupić w supermarkecie. Doskonały moment na skosztowanie tego wykwintnego smakołyku to jesień oraz zima.
Kasztany jadalne przed skosztowaniem trzeba odpowiednio przyrządzić. Najczęściej spotyka się je w formie gotowanej lub pieczonej. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy wielu składników - wystarczy nam porcja jadalnych kasztanów oraz piekarnik.
Jak przyrządzić pieczone (prażone) kasztany?
Składniki:
- kasztany jadalne
Jakie kasztany wybierać? Aby uzyskać jak najlepszy smak, warto wybierać sztuki błyszczące, o ciemnobrązowym kolorze. Będą wtedy słodkie i delikatne w smaku, a ich miąższ będzie lekko mączysty.
Sposób wykonania:
- Na samym początku kasztany należy naciąć ostrym nożem, tworząc cztery równe kawałki.
- Kawałki umieszczamy w garnku z gorącą wodą i gotujemy przez ok. 15 minut. W tym czasie warto rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Podgotowane kasztany umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Jak je upiec? Możemy to zrobić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej cienką warstwą oleju. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 15 minut.
- Wyciągamy gotowe, upieczone kasztany i czekamy, aż przestygną. Warto obierać je ze skórki, gdy są jeszcze gorące - wtedy łatwo odchodzi.
Pieczone kasztany należy podawać ciepłe.
Jak smakuje to danie? Pieczone kasztany smakiem przypominają połączenie ziemniaka z orzechem laskowym.
Gdzie kupić kasztany jadalne i ile kosztują?
Kasztany jadalne w formie najbardziej zbliżonej do naturalnej, gotowe do spożycia, możemy nabyć w ekologicznym sklepie ze zdrową żywnością Bee.pl w cenie ok. 8 zł za 100 g.
Zobacz także: