Czy znasz już alternatywę dla kawy, która nie wypłukuje z organizmu magnezu, a jej właściwości energetyczne idą w parze z unikalnym, doskonałym smakiem?
To oczywiście Yerba Mate – zmielone listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego o znakomitych właściwościach energetycznych. W ofercie marki El Pajaro wszystkie yerba mate zostały zamknięte w praktyczne opakowania (400 g lub 1 kg), w których znajdziemy nie tylko mate o różnej mocy, ale również rozmaite wariacje smakowe, skomponowane z użyciem dodatków z ziół, owoców i roślin o interesujących właściwościach:
Jak pić i jaką yerba mate wybrać?
Yerba Mate jest wyjątkowym naparem, który powinniśmy spożywać w równie wyjątkowy sposób. Specjalnie dla yerby powstała tradycja parzenia naparu w naczyniu (matero) ceramicznym i picia go przez specjalną rurkę: bombillę. Najlepiej sprawdza się bombilla nierdzewna, której trwałość użytkowania jest jej ogromnym atutem. Yerba mate w swych licznych odmianach wyróżnia się nie tylko różnymi walorami smakowymi, docenianymi zarówno przez koneserów tego naparu, ale również przez początkujących smakoszy.
Na początek warto skusić się na klasyczne odmiany yerby, aby zdefiniować smakowo pewnego rodzaju podstawę. Ceremoniał parzenia yerby może stać się tak samo wyjątkowy jak przyjemność parzenia kawy, wystarczy tylko poznać jej wyjątkowe walory smakowe i właściwości, nie ustępujące kawie. Energia, płynąca z picia yerby mate jest porównywalna do energii, jaką daje kawa, jednak niektóre rodzaje mają zdecydowanie mocniejszy efekt. Ceremoniał picia yerby mate przez bombillę może stać się codzienną czynnością, podobnie jak picie kawy, jednak o zdecydowanie korzystniejszych właściwościach dla kondycji organizmu. Warto poznać niecodzienny smak oraz doskonałe właściwości.