Odczuwasz częste zmęczenie bez wyraźnej przyczyny? Próbujesz od lat zrzucić zbędne kilogramy? Czujesz rozdrażnienie i masz uciążliwe problemy z koncentracją? Borykasz się z problemami żołądkowymi lub często się przeziębiasz? Mogą to być oznaki zakwaszenia organizmu, czyli braku równowagi pH.

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Organizm każdego dnia produkuje tzw. odpady kwasowe (cholesterol, kwas moczowy, kwas octowy). Przy zdrowej diecie i stylu życia jest w stanie poradzić sobie z  nimi samodzielnie. Problem zaczyna się, gdy musi zneutralizować duże ilości odpadów kwasowych powstałych w wyniku nieprawidłowej diety zawierającej dużo produktów zakwaszających, stresu, małej aktywności fizycznej czy dużej ilości leków. Zakwaszony organizm traci zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, oczyszczania z metali ciężkich, a nawet wchłaniania składników odżywczych.

Brak równowagi pH objawia się wieloma różnymi dolegliwościami, m.in. zmęczeniem, rozdrażnieniem, nadwagą, częstymi przeziębieniami, wypadaniem włosów, łamliwymi paznokciami, nadwagą. Po wielu latach zakwaszenie może przyczynić się do powstania poważnych chorób, takich jak miażdżyca, osteoporoza, cukrzyca, reumatyzm. Dlatego pamiętaj, że zawsze lepiej jest zapobiegać niż leczyć.

Produkty zakwaszające organizm. Co zaburza równowagę kwasowo-zasadową?

Wśród produktów żywnościowych szczególnie bogatych w kwasy należą m.in.:

  • mięso, zwłaszcza smażone;
  • kawa i czarna herbata;
  • dodatki do posiłków - ketchup, sosy, musztarda itp.;
  • nabiał (szczególnie sery) i jaja;
  • słodzone napoje i słodycze;
  • alkohol;
  • potrawy bogate w tłuszcze.

Spożywanie nadmiaru wymienionych wyżej produktów w połączeniu ze stresem i brakiem ruchu powodują, że nerki nie są w stanie nadążyć z neutralizacją kwasów w organizmie. Dochodzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, która wymaga zastosowania odpowiedniej diety zasadowej (alkalicznej), odkwaszającej organizm.

Składniki diety zasadowej. Top 6 produktów alkalizujących

Jak sobie poradzić z zakwaszeniem organizmu? Pierwszym krokiem powinna być zmiana nawyków żywieniowych. Nie musisz radykalnie zmieniać diety, jednak bardzo wskazane będzie włączenie do niej pokarmów alkalizujących organizm. Poniższe produkty alkalizujące są łatwo dostępne, bogate w składniki odżywcze, a w dodatku znakomicie alkalizują organizm. Mogą także stanowić podstawę diety zasadowej.

Do najlepszych produktów alkalizujących skutecznie pomagających w oczyszczaniu organizmu należą:

  1. Warzywa korzeniowe - rzodkiewka, buraki, marchew, rzepa, chrzan czy brukiew to tylko niektóre z doskonale alkalizujących warzyw korzeniowych. Są łatwe w przygotowaniu i bogate w składniki odżywcze. Nie pozostaje nic innego, jak chrupać je na zdrowie.
  2. Warzywa kapustne - kapusta, brokuł, kalafior czy brukselka - nieważne, które z nich wybierzesz na dzisiejszy obiad. Wszystkie mają pozytywny wpływ na zdrowie i sprzyjają odkwaszaniu organizmu.
  3. Zielone warzywa liściaste - szpinak, sałata, jarmuż czy botwinka to kopalnia witamin i minerałów. Można je spożywać na surowo, ugotowane lub w formie odżywczych, zielonych koktajli.
  4. Czosnek - od stuleci znany ze swoich właściwości antyseptycznych i wzmacniających odporność. Należy do produktów alkalizujących organizm i wspomaga szybsze usuwanie niebezpiecznego nadmiaru kwasów.
  5. Pieprz Cayenne - jest to jeden z bardziej alkalizujących produktów. Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz zawiera dużo witaminy A, dzięki czemu doskonale zwalcza wolne rodniki, przyspieszające starzenie się organizmu.
  6. Cytryna - to najbardziej alkalizujący produkt, jaki możemy dać w prezencie naszemu ciału. Jest naturalnym środkiem odkażającym, doskonale leczy rany, pomaga przy nadkwasocie, niszczy wirusy, łagodzi objawy przeziębienia i kaszlu. Pobudza wątrobę i detoksykuje ludzki organizm. Mimo kwaśnego smaku i odczynu (jej pH wynosi ok. 2,5) doskonale odkwasza.


Zobacz także: