Jarmuż należy do jednych z najzdrowszych warzyw kapustnych obecnych na polskim rynku. Oprócz właściwości prozdrowotnych, może nam posłużyć jako baza na pyszne pesto z jarmużu. Wbrew pozorom, samodzielnie przyrządzenie takie dania jest szybkie i łatwe, a gotowa potrawa smakuje niesamowicie. Zobacz, jak to zrobić we własnej kuchni!

przepis na pesto z jarmużu


Przepis na pesto z jarmużu. Co i jak przygotować?

Składniki:

  • podstawa, czyli jarmuż - potrzebne będą dwa dorodne pęczki (lub półlitrowe naczynie wypełnione poszatkowanym jarmużem),
  • pół szklanki orzechów - najlepiej nerkowców, choć sprawdzą się również orzechy piniowe,
  • 50 - 80 ml oleju roślinnego,
  • płatki drożdżowe (wersja wegańska) lub starty twardy ser, np. parmezan (wersja tradycyjna) - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku.
  • jeśli lubimy pikantne smaki, opcjonalnie możemy dodać 1-2 g chili

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od wymycia jarmużu i pozostawieniu go do ocieknięcia. Następnie cienko go kroimy i układamy w kielichu blendera. Dodajemy pozostałe elementy (na tym etapie bez oleju) i blendujemy. Staramy się robić to jak najkrócej, aby zapobiec utracie aromatu (warto wcześniej przyłożyć się do szatkowania, co skróci całą obróbkę).

Kiedy całość zaczyna zamieniać się w pastę, zaczynamy dolewanie oleju, uważnie obserwując konsystencję, jaką przybiera pesto. W momencie, kiedy będzie już jednolitą masą, możemy uznać je za gotowe.

Domowe pesto posypane serem tartym smakuje również dzieciom, dlatego jest świetnym sposobem na to, by zwiększyć udział zdrowych warzyw w ich diecie.


Dla leniwych: gotowe pesto z jarmużu >>


Pesto z jarmużu - składniki

Zobacz także: