Kapusta kiszona - wartości odżywcze

Kiszonki warto włączyć do swojej diety zwłaszcza jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Jednak prawdziwi miłośnicy pewnie powiedzą, że każda pora roku jest dobra na smakowitą kapustę kiszoną :-)

Zawiera ona wiele składników odżywczych takich jak:

  • Witaminy (witamina C, E, P, B6) - oddziałują korzystnie na cały organizm.

  • Sole mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo) - wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

  • Antyutleniacze - spowalniają procesy starzenia się.

  • Błonnik - reguluje pracę jelit.

Kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, koi układ nerwowy, łagodzi wrzody żołądka i dwunastnicy. Niektórzy stosują ją w profilaktyce antynowotworowej. Jest również polecana na odchudzanie i obniżenie cholesterolu.

Ciekawostką jest, że surowa, lekko rozgnieciona nałożona na skórę pomaga przy oparzeniach i bólach głowy.

Przeciwwskazania

Mimo tego, że kapusta niezwykle korzystnie oddziałuje na organizm, niektórzy powinni wyeliminować ją ze swojej diety. Dotyczy to osób po zawale, chorych z nadczynnością tarczycy, z podrażnionym żołądkiem.

Przepis na domową kapustę

Do wykonania kapusty kiszonej potrzebujemy niewiele - stolnicę, dużą miskę i weki. Lista niezbędnych składników znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 1 kg kapusty

  • 2 gramy soli niejodowanej

  • 1 jabłko

  • kilkanaście nasion kopru lub kminku

  • 1 marchewka

  • kilka ziaren jałowca

Przygotowanie:

Kapustkę szatkujemy, solimy. Pozostawiamy ją na stolnicy na godzinę - dzięki temu zmięknie i straci goryczkę. Kapustę przekładamy do dużej miski. Na tarce ucieramy jabłko, marchewkę, łączymy je z kapustą. Następnie dodajemy przyprawy: nasiona kopru lub kminku oraz ziarna jałowca.

Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do weków jak najmocniej ubijając kapustę. Przykrywamy słoiki. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, gdzie panuje temperatura około 18 stopni C.

Pyszną kapustą możemy się zajadać już po 2-3 dniach.

 

Przepis pochodzi z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian".