Kapusta kiszona - wartości odżywcze
Kiszonki warto włączyć do swojej diety zwłaszcza jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Jednak prawdziwi miłośnicy pewnie powiedzą, że każda pora roku jest dobra na smakowitą kapustę kiszoną :-)
Zawiera ona wiele składników odżywczych takich jak:
-
Witaminy (witamina C, E, P, B6) - oddziałują korzystnie na cały organizm.
-
Sole mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo) - wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
-
Antyutleniacze - spowalniają procesy starzenia się.
-
Błonnik - reguluje pracę jelit.
Kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, koi układ nerwowy, łagodzi wrzody żołądka i dwunastnicy. Niektórzy stosują ją w profilaktyce antynowotworowej. Jest również polecana na odchudzanie i obniżenie cholesterolu.
Ciekawostką jest, że surowa, lekko rozgnieciona nałożona na skórę pomaga przy oparzeniach i bólach głowy.
Przeciwwskazania
Mimo tego, że kapusta niezwykle korzystnie oddziałuje na organizm, niektórzy powinni wyeliminować ją ze swojej diety. Dotyczy to osób po zawale, chorych z nadczynnością tarczycy, z podrażnionym żołądkiem.
Przepis na domową kapustę
Do wykonania kapusty kiszonej potrzebujemy niewiele - stolnicę, dużą miskę i weki. Lista niezbędnych składników znajduje się poniżej.
Składniki:
-
1 kg kapusty
-
2 gramy soli niejodowanej
-
1 jabłko
-
kilkanaście nasion kopru lub kminku
-
1 marchewka
-
kilka ziaren jałowca
Przygotowanie:
Kapustkę szatkujemy, solimy. Pozostawiamy ją na stolnicy na godzinę - dzięki temu zmięknie i straci goryczkę. Kapustę przekładamy do dużej miski. Na tarce ucieramy jabłko, marchewkę, łączymy je z kapustą. Następnie dodajemy przyprawy: nasiona kopru lub kminku oraz ziarna jałowca.
Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do weków jak najmocniej ubijając kapustę. Przykrywamy słoiki. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, gdzie panuje temperatura około 18 stopni C.
Pyszną kapustą możemy się zajadać już po 2-3 dniach.
Przepis pochodzi z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian".