Zakwas przyrządzany z buraków już od wieków gości w naszej kuchni. Odpowiednio przyrządzony jest nie tylko smaczny, ale również wyjątkowo zdrowy, stąd też często wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Warto poznać właściwości, którymi wyróżnia się zakwas z buraków oraz prosty przepis mówiący o tym, jak można go przygotować w domu. Odpowiednio przygotowany zakwas buraczany nie może konkurować z barszczem, który kupimy w sklepie.

Właściwości zakwasu z buraków

Dobroczynne właściwości zakwasu z buraków znane są od wieków.

Domowy barszczyk poleca się pić przy schorzeniach układu krwionośnego, szczególnie anemii. Buraki zawierają witaminę C, A, E, B6, K, kwas foliowy oraz duże ilości żelaza, dlatego też mają właściwości krwiotwórcze. Z racji wysokiej zawartości witaminy C (w kiszonce jest ona dwukrotnie większa niż w surowych burakach), spożywanie barszczu kiszonego korzystnie wpływa na kształtowanie odporności i chroni przed infekcjami. Co więcej, kiszonka oczyszcza organizm z toksyn, dlatego powinna być nieodłącznym elementem diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym - chroni nas wówczas nawet przed zwykłym przeziębieniem. Barszcz kiszony z buraków obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz wspomaga funkcjonowanie wątroby. Badania wskazują, że jest to naturalny sposób na walkę z chorobami nowotworowymi oraz szansa na wzmocnienie organizmu w okresie chemioterapii.

Jak widać, buraczany zakwas to składnik o wielu cennych właściwościach.

Soki warzywne >>

Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis

Warto poznać prosty przepis na zakwas z buraków, który może przygotować każdy. W trosce o unikalny smak zakwasu, warto zaopatrzyć się w składniki wysokiej jakości, najlepiej pochodzące z upraw ekologicznych.

Składniki:

  • 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2 kilogramy soczystych, świeżych buraków
  • liść laurowy, ziele angielskie, kminek - do smaku
  • sól (najlepiej kamienna do przetworów)
  • 3-4 ząbki obranego czosnku
  • suszone grzyby
  • w celu przyśpieszenia fermentacji - kilka łyżek wody spod kiszonych ogórków

Obrane i pokrojone w plastry buraki z dodatkiem przypraw i czosnku, zalewamy przestudzoną wodą. Sól dodajemy do smaku - można doprawiać barszcz także podczas kiszenia. Dla niepowtarzalnego aromatu wiele osób dodaje do kiszącego się barszczu niewielką ilość suszonych grzybów. Zakwas buraczany w przykrytym naczyniu należy pozostawić w ciepłym miejscu na 5-7 dni. Po tym czasie sprawdzamy smak, czy jest już gotowy do spożycia.

Jak pić zakwas z buraków?

Picie zakwasu z buraków nie wymaga żadnych specjalnych przygotowań! Napój ten jest cudownym lekiem dla naszego organizmu, dlatego można spożywać go bezpośrednio ze słoja, w którym kiśnie. Zakwas buraczany można nie tylko pić, ale również zagotować w celu przyrządzenia barszczu czerwonego. Barszczyk na tradycyjnym zakwasie z dodatkiem aromatycznych przypraw to jedna z tradycyjnych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Jak często pić? Profilaktycznie wystarczy pić pół szklanki kiszonego barszczu w ciągu dnia. Spożycie warto zwiększyć w okresie infekcji, wzmożonego zapotrzebowania na witaminy lub kiedy chcemy szybko powrócić do zdrowia. Nawet szklankę zakwasu z buraków w ciągu dnia powinny wypić kobiety ciężarne, dla których niezwykle ważne są krwiotwórcze właściwości buraków.


Zobacz także: