Już od najmłodszych lat uczyliśmy się o pożyteczności tych puszystych owadów, które robią wiele dobrego nie tylko dla ludzi, ale przede wszystkim dla środowiska naturalnego. Niestety, wraz z postępem technologicznym wzrasta też ingerencja człowieka w otoczenie, co pozostaje nie bez znaczenia również dla pszczół.

W poniższym tekście przyjrzymy się ich sytuacji w Polsce oraz na świecie i postaramy się odpowiedzieć na powracające wciąż pytanie: czy bez nich faktycznie zginiemy?

Dlaczego należy chronić pszczoły?

  1. Zaczynamy lokalnie – czy wiesz, że hodowla pszczół i większa liczba uli przyczyniają się do większej dostępności miodu i jego niższych cen? To nie koniec – kupowanie miodu od polskich pszczelarzy pomaga w aktywnym wspieraniu lokalnego handlu. Bez naturalnego “producenta miodu” nie będzie to możliwe.
  2. Miody, które możesz znaleźć na półkach największych marketów spożywczych, są bardzo często produktami silnie przetworzonymi, często z dodatkiem sztucznych substancji. Jeżeli liczba pszczół będzie malała tak szybko, jak teraz, szanse na kupienie naturalnego, pełnowartościowego miodu będą praktycznie zerowe. Każdy z nas lubi miód, ale przecież nie chodzi tylko o ten wyjątkowy smak. Liczą się także właściwości odżywcze, których dostarcza nam codziennie ten naturalny zamiennik cukru, będący dla wielu stałym elementem odpowiednio zbilansowanej diety.
  3. Pszczoły są integralną częścią naturalnego ekosystemu. Ich wyginięcie może zatem doprowadzić do zachwiania podstawowych procesów kluczowych dla środowiska naturalnego. W obliczu nieustających zmian klimatycznych zmniejszenie populacji pszczół miałoby także niebagatelne znaczenie w pogłębieniu jego skutków.
  4. Żywność, żywność i jeszcze raz żywność. Według badań ONZ, pszczoły zapylają około 71% gatunków spożywanej przez nas żywności, w tym 84% roślin uprawnych. To wszystko przekłada się oczywiście na realne dochody liczone aktualnie w miliardach euro. Jeżeli doprowadzimy do wyginięcia tych owadów, automatycznie wzrosną ceny jedzenia, a jego dostępność będzie znacznie ograniczona.
  5. Pszczoły wytwarzają propolis - cenną substancję, która wykorzystywana jest w produktach o właściwościach leczniczych stosowanych przy przeziębieniu, chorobach układu pokarmowego czy oparzeniach.

Wciąż uważasz, że te małe, niepozorne owady nie robią dla nas zbyt wiele?

Miód i produkty z miodu >>

Czy świat bez pszczół jest możliwy?

Produkcja żywności jest w ponad 70% zależna od pszczół. To od tych małych owadów zależy istnienie 60 gatunków roślin uprawnych, 15 gatunków drzew ogrodowych, 60 gatunków roślin leczniczych i 60 gatunków warzyw.

To pokazuje, w jak dużym stopniu jesteśmy uzależnieni od naturalnych zapylaczy roślin, którzy decydują o równowadze w przyrodzie. Czy świat bez pszczół jest możliwy? Teoretycznie tak, będzie to jednak świat z niestabilnym ekosystemem, wybitnie nieprzyjazny rolnikom, w którym produkcja żywności nastręcza wielu trudności (co w dalszej perspektywie wpłynie na jej wysoką cenę).

Jak ratować pszczoły?

Sposobów na ratowanie owadzich mieszkańców Ziemi jest naprawdę wiele. Część z nich jest zdecydowanie prostsza, niż myślisz!

Jedna z metod to prowadzenie tzw. dzikich ogrodów. Na czym to polega? Wystarczy wydzielić dziki obszar, na którym będą pojawiać się rośliny takie jak dziewanna, skrzyp polny czy pokrzywy. To świetna przestrzeń dla wszelkiego rodzaju pożytecznych owadów, w tym właśnie pszczół.

Kolejnym rozwiązaniem jest tworzenie łąk kwietnych. Wystarczy wybrać się do najbliższego sklepu ogrodniczego i kupić odpowiednie nasiona. Proste, prawda?

Można również zdecydować się na uprawę w przydomowych, zielonych przestrzeniach konkretnych rodzajów roślin, np. głogu, dzikiej róży czy roślin miododajnych, takich jak szałwia czy melisa. Tę ostatnią możesz uprawiać nawet na balkonie!


Fanom społecznych aktywności polecamy również zwrócić uwagę na sierpień – to właśnie 22. dnia tego miesiąca obchodzimy National Honey Bees Awarness Day. Może warto rozejrzeć się w okolicy w poszukiwaniu ciekawych wydarzeń i włączyć się w aktywną walkę o ochronę pszczół?

W obliczu nieuchronnie postępujących zmian klimatycznych warto zastanowić się nad współistnieniem człowieka i przyrody – nie tylko pszczół, ale także innych roślin i zwierząt. Stajemy przed ogromnym sprawdzianem i pytaniem: czy natura przetrwa zmiany, do których doprowadziła ingerencja człowieka? W ostatnim czasie dyskusje dotyczące ochrony przyrody nie milkną. Pamiętajmy jednak, że następstwem dyskusji powinny być realne działania, a wiele z nich możemy podjąć sami.

Źródła:

  • Zapylanie roślin warte 135 mld EUR rocznie - https://cordis.europa.eu/article/id/29867-insect-pollination-worth-eur-153-billion-a-year/pl
  • Pszczoły zapylają 70 proc. gatunków roślin, które gwarantują 90 proc. pożywienia - https://www.agrolok.pl/artykuly/pszczoly-zapylaja-70-proc-gatunkow-roslin-ktore-gwarantuja-90-proc-pozywienia.htm


Zobacz także: