Każdy, kto świadomie wybiera miód i stosuje go jako element codziennego żywienia, zdaje sobie sprawę z pozytywnego wpływu, jaki wywiera on na zdrowie. Miód pomaga w profilaktyce i łagodzeniu przeziębień, z czym zresztą najczęściej jest kojarzony, ale nie tylko. Ten naturalny produkt korzystnie wpływa także na serce i układ trawienny, a nawet łagodzi stres. Wiele dostępnych odmian sprawia, że często zastanawiamy się, który miód jest najzdrowszy i czym właściwie różnią się one od siebie.

Zalety naturalnego miodu

Szukając najzdrowszego miodu warto zwrócić uwagę, gdzie jest wytwarzany. Najlepiej jeśli mamy możliwość kupić miód bezpośrednio od pszczelarza, certyfikowany lub pochodzący ze sprawdzonego źródła. Ważne jest, aby miód nie był nadmiernie ogrzewany podczas przetwarzania, ponieważ traci wtedy wiele cennych substancji. Ten problem dotyczy przede wszystkim miodów z supermarketu, o których pochodzeniu niewiele wiadomo. Sztuczny miód będzie posiadał znacznie mniej prozdrowotnych właściwości niż naturalny.

który miód jest najzdrowszy

Rodzaje miodu

Wśród miodów, które występują w naszym kraju wyróżnia się kilka podstawowych odmian. Są to miody nektarowe (jak miód rzepakowy, lipowy, gryczany czy wielokwiatowy), nektarowo-spadziowe oraz spadziowe. Który z nich jest najlepszy dla naszego zdrowia? Wszystko zależy od oczekiwań. Bardzo często można natknąć się na informację, że najzdrowszym miodem dostępnym w naszym kraju jest miód gryczany, który ma bardzo szerokie spektrum działania. Jednak należy zdawać sobie sprawę, że bardzo trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie który miód jest najzdrowszy, gdyż wpływa na to bardzo wiele czynników. Właściwości miodu zależą od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar i pyłek kwiatowy lub spadź, czyli słodką ciecz pojawiającą się w formie kropel na liściach i gałęziach niektórych drzew oraz krzewów. Różnorodność dostępnych na rynku, polskich miodów sprawia, że każdy bez problemu znajdzie taki, który najlepiej spełni jego potrzeby. Poniższa lista zawiera część z nich oraz podstawowe informacje pomocne przy wyborze konkretnej odmiany miodu.

Miód gryczany

Miód gryczany odznacza się zazwyczaj ciemną, brunatną barwą, przypominającą kolor mocnej herbaty. Posiada charakterystyczny, ostry smak oraz intensywny zapach kwiatów gryki. Jest produktem bogatym cholinę oraz rutynę - substancję zaliczaną do grupy flawonoidów, która wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, przedłuża działanie witaminy C, a także uszczelnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Z tego względu miód gryczany znakomicie nadaje się jako element diety stosowanej w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, choroby wieńcowej oraz nadciśnienia. Co więcej, miód gryczany jest również cennym źródłem łatwo przyswajalnego magnezu oraz żelaza, dlatego jego spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na zaburzenia rytmu pracy serca oraz niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza. Do właściwości miodu zalicza się też zdolność do odtruwania organizmu i łagodzenia dolegliwości skórnych.

Miód lipowy

Miód lipowy należy do miodów o jasnej barwie, czasem może być lekko zielonkawy lub bursztynowy. Produkowany jest z pyłków kwiatu lipy, które nadają mu wyjątkowy smak i zapach. W skład miodu lipowego wchodzi szereg wartościowych składników odżywczych: flawonoidy, olejki eteryczne i garbniki. Od lat jest stosowany jako środek o działaniu antybakteryjnym, wspierającym organizm w walce z objawami przeziębienia. Wykazuje także pozytywny wpływ na regulację funkcjonowania układu nerwowego, dzięki czemu łagodzi stres i pomaga w leczeniu bezsenności. Ponadto, osoby cierpiące z powodu dolegliwości związanych z układem moczowym mogą wspomóc swoją terapię poprzez regularne stosowanie miodu lipowego.

Miód akacjowy

Ten jasnosłomkowy, niemal bezbarwny miód o lekko kwiatowym smaku i intensywnym zapachu posiada wiele mikroelementów oraz witamin z grupy B, a także jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów. W porównaniu do innych miodów odznacza się dużo niższą aktywnością antybiotyczną, jednak posiada inne, cenne właściwości. Składniki zawarte w miodzie akacjowym działają osłonowo na żołądek, co łagodzi objawy schorzeń wywołanych przez nadmierne wydzielanie kwasu (zgaga, wrzody). Dodatkowe właściwości miodu akacjowego to wsparcie podczas wysiłku fizycznego i psychicznego oraz zastosowanie jako środek uspokajający, poprawiający nastrój.

Miód wielokwiatowy

Do miodów wielokwiatowych zalicza się wszystkie miody pozyskiwane z różnych gatunków kwiatów i pozostałych roślin. Mają bardzo zróżnicowaną barwę i smak, które zależą przede wszystkim od lokalizacji pasiek oraz okresu zbierania nektaru przez pszczoły. Z reguły miody wiosenne mają jaśniejsze zabarwienie, od tych, które powstają latem oraz wczesną jesienią.

Ponieważ miody wielokwiatowe znacznie różnią się od siebie składem, posiadają też szereg odmiennych właściwości zdrowotnych. Wiosenne zazwyczaj posiadają dużo cukrów prostych i stanowią rewelacyjne źródło energii, letnie mają pozytywny wpływ na łagodzenie objawów alergii i astmy, zawierają też wiele enzymów i pierwiastków wspomagających odporność w okresie jesienno-zimowym.

Miód spadziowy

Miody spadziowe mogą pochodzić z drzew iglastych lub liściastych. Różnią się między sobą smakiem i barwą, natomiast wspólną, charakterystyczną cechą miodów tej grupy jest większa gęstość w porównaniu do miodów nektarowych, a także bardzo wysoka aktywność antybakteryjna. W swoim składzie posiadają nie tylko znacznie większe ilości substancji odżywczych, białek, aminokwasów i enzymów, ale zawierają także pierwiastki takie jak srebro, molibden, cyna i wanad. Miody spadziowe działają przede wszystkim wykrztuśnie i przeciwzapalnie, pomagają również w procesie odtruwania organizmu i wykazują cechy środka zapobiegającego powstawaniu nowotworów.

Najzdrowsze miody świata

Miejsce pochodzenia miodu jest bardzo ważne. W zależności od gatunków roślin, z których pszczoły pozyskują nektar, miód może znacznie różnić się składem oraz walorami smakowymi. Oto niektóre z najzdrowszych miodów świata:

  • miód Elvish (elficki, turecki) - jest pozyskiwany od pszczół, żyjących w jaskini położonej na terytorium prowincji Artvin w Turcji. Deszczowy, śródziemnomorski klimat, nektar z rosnących tylko w tym miejscu leczniczych roślin oraz minerały pochodzące z wnętrza jaskini sprawiają, że cena miodu to bagatela… 5tys. euro za kg;
  • miód Sidr - jest kolejnym bardzo zdrowym, ale niestety również bardzo drogim miodem. Pszczoły pozyskują nektar z kwiatów wiecznie zielonego drzewa znanego pod nazwą głożyna cierń Chrystusa. Podobno miód ten jest dobry praktycznie na wszystko - problemy trawienne, choroby oczu, infekcje, a nawet bolesne menstruacje;
  • miód Gelam lub inaczej miód Melaleuca - malezyjski miód produkowany z niektórych gatunków drzew z rodziny Myrtaceae. Ostatnio zyskuje na popularności ze względu na wysoką zawartość m.in. flawonoidów, co sprawia, że może wykazywać zdolność terapeutyczną w stanach zapalnych;
  • miód Manuka - miód pochodzi z nektaru z drzew rosnących wyłącznie na obszarze Nowej Zelandii i południowej Australii. Znacznie różni się od innych miodów. Charakterystyczne dla niego jest wyjątkowo silne działanie antybakteryjne wynikające z wysokiego poziomu MGO i defensyn. Stanowi doskonałe wsparcie do walki z chorobami układu pokarmowego, problemami skórnymi oraz wspomaga gojenie się ran;
  • miód Tualang - wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzewa tualang rosnącego na obszarach Indonezji, Malezji, Filipin i Tajlandii. Zawiera ponad 180 różnych substancji odżywczych i podobnie jak miód Manuka posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe;
  • miód Bashkir gold - to dziki miód z rejonu Burzyan, który jest tak bogaty w substancje odżywcze, że stosuje się go w posiłkach dla astronautów oraz nurków. Zdaniem wielu ekspertów, ze względu na swój smak i właściwości lecznicze miód ten nie ma swojego odpowiednika na całym świecie.

Który miód jest najzdrowszy?

Ostatecznie, wcale nie jest tak łatwo odpowiedzieć na pytanie który miód jest najzdrowszy. Każda odmiana charakteryzuje się innym składem i właściwościami. Istotny jest przede wszystkim sposób produkcji oraz miejsce, z którego pochodzi. Godny uwagi jest zdecydowanie miód Manuka ze względu na niezwykle wysokie stężenie substancji o cechach antybakteryjnych. Nie należy oczywiście zapominać o rodzimych miodach i ich zaletach, jak chociażby miód lawendowy wspomagający leczenie grypy i uspokajający, czy akacjowy, który pomaga złagodzić zaparcia i działa pozytywnie na cały układ pokarmowy i moczowy. A także cała masa innych - jest w czym wybierać

Oprócz tradycyjnych miodów można znaleźć także takie, które są wzbogacone w wyciągi roślinne (melisa, imbir), owocowe (róża, aronia) lub zawierające przyprawy (anyż, tymianek), które dodają im cech smakowych i wspomagających zdrowie. Niezależnie od tego, który z nich wybierzemy, każdy będzie działał pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie.