Serce palmy to przepyszny i zdrowy składnik, który warto dodać do codziennego menu, gdyż z pewnością urozmaici smak serwowanych potraw. Palmito to nie tylko wyjątkowy smak, ale również całe bogactwo właściwości odżywczych oraz witamin, które pozytywnie wpływają na kondycję i zdrowie naszego organizmu.

Serce palmy - co to właściwie jest?

Serce palmy, zwane również palmito, swamp cabbage lub chonta, to smaczna i odżywcza jarzyna pozyskiwana z rdzenia młodego pnia niektórych gatunków palm, m.in. palmy kokosowej, palmy brzoskwiniowej, czy palm z rodzaju sambal. Ze względu na sposób pozyskiwania, palmito jest uważana za cenny rarytas, gdyż podczas zbioru drzewo jest ścinane. Następnie usuwana jest kora oraz włókna w celu pozyskania samego serca.

Obecnie serce palmy jest pozyskiwane głównie z palm hodowlanych, dzięki czemu możliwe było zmniejszenie kosztów przy jednoczesnej ochronie palm dziko rosnących.

Właściwości serca palmy

Dzięki dużej zawartości błonnika serce palmy doskonale wpływa na trawienie oraz stymuluje rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit. Dodatkowo błonnik oraz niska kaloryczność tego składnika sprawiają, że to idealny produkt do wprowadzenia podczas diety odchudzającej.

Rdzeń palmy jest również bogaty w witaminy i minerały, co pozwala na wzmocnienie organizmu oraz poprawę odporności - na właściwości te powinniśmy zwrócić uwagę szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy na co dzień stykamy się z wirusami. Wysoka ilość witaminy C oraz cynku, które znajdziemy w palmito, pozwala zapobiec infekcjom, a w razie ich wystąpienia znacznie skraca czas choroby.

Serce palmy doskonale działa również na nasz układ kostny, dzięki zawartości manganu, którego niedobór może prowadzić do zmniejszenia syntezy tkanki kostnej oraz metabolizmu kostnego.

Wartości odżywcze serca palmy

Serce palmy to składnik, który zyskuje na popularności, nie tylko ze względu na wyjątkowy, egzotyczny smak, ale również na bogactwo składników odżywczych i witamin, które skrywają się w rdzeniu.

Serca palmy są bogate w błonnik oraz są świetnym źródłem manganu, żelaza oraz witaminy C. Co więcej, palmito charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz idealnie sprawdza się w przypadku osób, które stosują diety niskowęglowodanowe czy bezglutenowe.

Surowe serce palmy

Serca palm dostępne są w postaci surowej lub w puszce. Zarówno surowe palmito, jak i to w puszce charakteryzuje się pysznym, delikatnym smakiem oraz całym bogactwem składników odżywczych.

Wartość odżywcza surowych serc na 100 g:

  • Wartość energetyczna - 115 kcal
  • Białko - 2,70 g
  • Węglowodany - 25,6 g
  • Cukier - 17,16 g
  • Błonnik - 1,50 g
  • Tłuszcz - 0,20 g
  • Tłuszcze nasycone - 0,05 g
  • Tłuszcze jednonienasycone - 0,01 g
  • Tłuszcze wielonienasycone - 0,09 g
  • Witamina C - 8,00 mg
  • Cynk - 3,73 mg
  • Wapń - 18,00 mg

Serce palmy w puszce

Jeśli nie jesteśmy w stanie zdobyć surowego serca palmy, warto zdecydować się na wariant w puszce. Powinniśmy zwrócić uwagę na skład, tak aby wybrać produkt, który nie zawiera zbędnych dodatków i konserwantów.

Wartość odżywcza serc puszkowanych na 100 g:

  • Wartość energetyczna - 28,0 kcal
  • Białko - 2,52 g
  • Węglowodany - 4,62 g
  • Cukier - 0 g
  • Błonnik - 2,40 g
  • Tłuszcz - 0,62 g
  • Tłuszcze nasycone - 0,13-0,19 g
  • Tłuszcze jednonienasycone 0,10-0,15 g
  • Tłuszcze wielonienasycone 0,20-0,30 g
  • Witamina C - 7,90 mg
  • Cynk - 1,15 mg
  • Wapń - 58,0 mg

Jak wykorzystać palmitos?

Ten wyjątkowy składnik o pysznym, oryginalnym smaku możemy wykorzystać na wiele smakowitych sposobów. Makarony z serca palmy to doskonała alternatywa dla klasycznych pszennych makaronów bogatych w gluten. Będą idealne w diecie niskowęglowodanowej lub dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać mąki. Makaron z palmitos doskonale smakuje z warzywami stir-fry z dodatkiem soku z limonki i sosu rybnego. Posypany orzeszkami ziemnymi będzie stanowił przepyszne danie z azjatyckim twistem, które z pewnością zachwyci gości. Jeśli mamy ochotę na kuchnię włoską, warto podać makaron z własnoręcznie wykonanym pesto z bazylii z dodatkiem parmezanu i orzeszków pinii.

Sałatki z sercem palmy smakują wyjątkowo oryginalnie i orzeźwiająco. Do przygotowania smakowitej sałatki wystarczy nam nasza chonta, sałata, awokado, mango oraz wyrazisty dressing z oliwy, musztardy, soku z cytryny i czosnku. Przy użyciu tego wyjątkowego składnika ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

serce palmy, palmitoKeto carbonara z makaronem z serca palmy - przepis

Składniki:

  • 2 puszki makaronu z serca z palmy
  • 6 plastrów bekonu
  • 2 średnie jaja
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wyłóż plastry boczku i smaż przez kilka minut, tak aby uzyskać pyszny, chrupiący boczek.
  2. W misce wymieszaj żółtka jaj i parmezan. Całość dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  3. Odsącz makaron z serca palmy na sitku.
  4. Do przesmażonego boczku dodaj makaron z serca palmy i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Wyłącz gaz i pozwól składnikom odparować przez około minutę.
  6. Zalej makaron z boczkiem masą jajeczno-serową i dokładnie wymieszaj, aż całość stanie się jedwabista i kremowa.
  7. Podawaj natychmiast. Na talerzu posyp danie dodatkową porcją parmezanu oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!


Zobacz także: