Tworzysz właśnie listę zakupów z myślą o samodzielnie skomponowanym
sushi, ale nie masz pojęcia, od czego zacząć? Zastanawiasz się, czy do
rolowania potrzebujesz dodatkowych akcesoriów, czy może kuchenny
asortyment będzie wystarczający? Przedstawiamy poradnik dla
początkujących sushi masterów – z nami stworzysz swoją pierwszą
kompozycję!
Domowe sushi - porady ogólne
Dla wielu z Was wydaje się zapewne nieosiągalne, ale przygotowanie
domowego sushi to wbrew pozorom nic trudnego! Gwarantujemy za to dużo
satysfakcji i pyszny posiłek, a może nawet kilka! Poniżej przedstawiamy
Wam ogólne porady, dzięki którym odpowiednio przygotujecie się do
domowego rolowania i staniecie się sushi masterami we własnej kuchni!
Zaczniemy od absolutnych podstaw, czyli sprzętu. Oprócz akcesoriów,
które znajdują się w niemal każdej kuchni (garnek, sitko), przyda się
także specjalna, bambusowa mata, która będzie
niezastąpiona przy składaniu rolek. Nie obędzie się także bez świeżo naostrzonego noża i pałeczek!
Ryż, czyli podstawa każdego sushi. Wybieramy ten stworzony z myślą
o sushi
– taką informację znajdziecie z pewnością na opakowaniu. Ryż ten
wyróżnia się kleistą konsystencją, która pozwala na przygotowanie
idealnych rolek.
Świeża ryba, czyli kolejny must have na liście
zakupów. Rybę wybieraj w zależności od rolek, które zamierzasz
przygotować. Może to być
świeży lub wędzony łosoś, świeży tuńczyk, krewetki itd.
Pozostałe składniki, których nie możesz pominąć:
Płaty nori do zawijania,
Sos sojowy,
Wasabi,
Marynowany imbir,
Warzywa, np. ogórek, marchew, rzepa,
Owoce, np. mango.
Szklanka z ciepłą wodą – to nasz ostatnia, ale równie
ważna rada. Szklanka z ciepłą wodą przyda się na etapie nakładania
ryżu na płaty nori. Lepkie ziarenka trudno usunąć z dłoni, a ciepła
woda z powodzeniem rozwiąże ten problem.
Przepis na domowe futomaki z wędzonym łososiem, mango i
awokado
Składniki:
500 g ryżu do sushi krótkoziarnistego,
6 sztuk wodorostów nori,
200 g łososia wędzonego,
Mango,
Awokado,
Serek śmietankowy,
Sos sojowy,
Wasabi,
150 ml octu ryżowego,
60 g cukru,
1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ryżu. Wsyp zawartość opakowania do garnka i
zalej wodą – wymieszaj dokładnie ryż, odcedź i powtórz czynność aż do
momentu, kiedy woda będzie czysta.
Wypłukany ryż zalej wodą w proporcji 1:1 – gotuj 20 minut od momentu
zagotowania, pod przykryciem. Po upłynięciu tego czasu pozostaw ryż w
garnku jeszcze przez 15 minut i pozwól mu wchłonąć wodę.
Do miseczki wlej ocet ryżowy, dodaj cukru i soli, wszystko dokładnie
wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę dodaj do ryżu, dokładnie
mieszając.Możemy zaczynać rolowanie sushi! Łososia, mango i awokado
pokrój na cienkie paski, najlepiej o grubości 1 cm.
Nori połóż na macie – na jego powierzchni rozłóż ryż. Pamiętaj o
zostawieniu ok. 4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku! To
miejsce na wasabi.
Rozsmaruj serek śmietankowy na samym środku. Dodaj mango, łososia i
awokado, a następnie zacznij rolować. Pierwsze kroki mogą być trudne,
ale na pewno szybko dojdziesz do wprawy!
Teraz wystarczy pokroić rolkę w grubsze plastry – tak, aby sushi nie
zaczęło się kruszyć. Przygotuj sos sojowy, ulubione dodatki i gotowe!
Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik i przepis pomógł w stworzeniu
pysznego sushi. Teraz czas na kolejne poziomy zaawansowania, niech moc
będzie z Wami!