-
Zaczniemy od absolutnych podstaw, czyli sprzętu. Oprócz akcesoriów, które znajdują się w niemal każdej kuchni (garnek, sitko), przyda się także specjalna, bambusowa mata, która będzie niezastąpiona przy składaniu rolek. Nie obędzie się także bez świeżo naostrzonego noża i pałeczek!
-
Ryż, czyli podstawa każdego sushi. Wybieramy ten stworzony z myślą o sushi – taką informację znajdziecie z pewnością na opakowaniu. Ryż ten wyróżnia się kleistą konsystencją, która pozwala na przygotowanie idealnych rolek.
-
Świeża ryba, czyli kolejny must have na liście zakupów. Rybę wybieraj w zależności od rolek, które zamierzasz przygotować. Może to być świeży lub wędzony łosoś, świeży tuńczyk, krewetki itd.
-
Pozostałe składniki, których nie możesz pominąć:
-
Płaty nori do zawijania,
-
Sos sojowy,
-
Wasabi,
-
Marynowany imbir,
-
Warzywa, np. ogórek, marchew, rzepa,
-
Owoce, np. mango.
-
Szklanka z ciepłą wodą – to nasz ostatnia, ale równie ważna rada. Szklanka z ciepłą wodą przyda się na etapie nakładania ryżu na płaty nori. Lepkie ziarenka trudno usunąć z dłoni, a ciepła woda z powodzeniem rozwiąże ten problem.
Przepis na domowe futomaki z wędzonym łososiem, mango i awokado
Składniki:
-
500 g ryżu do sushi krótkoziarnistego,
-
6 sztuk wodorostów nori,
-
200 g łososia wędzonego,
-
Mango,
-
Awokado,
-
Serek śmietankowy,
-
Sos sojowy,
-
Wasabi,
-
150 ml octu ryżowego,
-
60 g cukru,
-
1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
-
Zaczynamy od przygotowania ryżu. Wsyp zawartość opakowania do garnka i zalej wodą – wymieszaj dokładnie ryż, odcedź i powtórz czynność aż do momentu, kiedy woda będzie czysta.
-
Wypłukany ryż zalej wodą w proporcji 1:1 – gotuj 20 minut od momentu zagotowania, pod przykryciem. Po upłynięciu tego czasu pozostaw ryż w garnku jeszcze przez 15 minut i pozwól mu wchłonąć wodę.
-
Do miseczki wlej ocet ryżowy, dodaj cukru i soli, wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę dodaj do ryżu, dokładnie mieszając.Możemy zaczynać rolowanie sushi! Łososia, mango i awokado pokrój na cienkie paski, najlepiej o grubości 1 cm.
-
Nori połóż na macie – na jego powierzchni rozłóż ryż. Pamiętaj o zostawieniu ok. 4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku! To miejsce na wasabi.
-
Rozsmaruj serek śmietankowy na samym środku. Dodaj mango, łososia i awokado, a następnie zacznij rolować. Pierwsze kroki mogą być trudne, ale na pewno szybko dojdziesz do wprawy!
-
Teraz wystarczy pokroić rolkę w grubsze plastry – tak, aby sushi nie zaczęło się kruszyć. Przygotuj sos sojowy, ulubione dodatki i gotowe!
Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik i przepis pomógł w stworzeniu pysznego sushi. Teraz czas na kolejne poziomy zaawansowania, niech moc będzie z Wami!
Wartość energetyczna na 100 g: 200 kcal
Zobacz także: