Bio Planet Soczewica czerwona 1 kg bio

Soczewica to zdrowa roślina strączkowa. Zawiera dużo witamin, mikro, makro elementów oraz błonnik. Jest polecana wszystkim, którzy dbają o zdrowy styl życia. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika bez obaw mogą spożywać ją osoby będące na diecie. Czerwona soczewica jest produktem naturalnie...

14.78 zł

Cena za kg : 14.78zł

Dodaj do schowka

Opis

Soczewica to zdrowa roślina strączkowa. Zawiera dużo witamin, mikro, makro elementów oraz błonnik. Jest polecana wszystkim, którzy dbają o zdrowy styl życia. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika bez obaw mogą spożywać ją osoby będące na diecie. Czerwona soczewica jest produktem naturalnie bezglutenowym, co sprawia, że osoby chore na celiakię i z alergią na gluten mogą włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Jest niezwykle pożywna i smaczna. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Składniki odżywcze:

  • Białko 
  • Sód
  • Potas
  • Fosfor
  • Cynk
  • Magnez
  • Żelazo
  • Błonnik

PRZEPIS NA LECZO Z CZERWONEJ SOCZEWICY


Składniki na 2 porcje:

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 2 papryki 
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 5 świeżych pomidorów
  • 4 czubate łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
  • Sól, papryka słodka i ostra lub inne ulubione przyprawy
  • Dodatkowo: świeża natka pietruszki lub koperek

Sposób wykonania:

1. Rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulkę.
2. Pokrój w kostkę warzywa i pieczarki, wrzuć je na patelnię. Duś około 7 minut.
3. Opłucz soczewicę, dodaj do warzyw, duś około 10 minut.
4. Dodaj sos pomidorowy lub koncentrat.
5. Dodaj przyprawy. Posiekaj pietruszkę lub koperek, posyp danie.

Leczo można jeść z pieczywem pełnoziarnistym. Można również dodać inne ulubione warzywa lub mięso.

Skład:
soczewica czerwona* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).

Sposób przygotowania:
zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio wypłukanej). Gotować ok. 25 min.

Szczegóły - Bio Planet Soczewica czerwona 1 kg bio

Opinie

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt