Targroch Pektyna cytrusowo-jabłkowa do dżemów 100 g

PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA DO DOMOWYCH PRZETWORÓW Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w...

10.99 zł

-22%

14.05 zł

Cena za kg : 109.9zł

Dodaj do schowka

Opis

PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA DO DOMOWYCH PRZETWORÓW

Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny.

Jasna strona E!

Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów  środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy.

Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.

Składniki - Targroch Pektyna cytrusowo-jabłkowa do dżemów 100 g

Pektyna E440 (ii), sacharoza.

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 10 g, %RWS* w 10 g:

  • Wartość energetyczna 1070 kJ / 256 kcal, 107 kJ / 26 kcal, 1%
  • Tłuszcz 1,5 g, 0,2 g, <1%
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g, 0,1 g, <1%
  • Węglowodany 33 g, 3,3 g, 1%
  • w tym cukry 30 g, 3,0 g, 3%
  • Błonnik 45 g, 4,5 g, -
  • Białko 5 g, 0,5 g, 1%
  • Sól** <0,01 g, <0,01 g, <1%

Możliwe naturalne odchylenia.
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

Sposób przygotowania i przechowywania

Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Pektyna cytrusowo-jabłkowa do dżemów 100 g

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229005144
  • EAN: 5903229005144
  • Wymiary: 18.5 x 11 x 4 cm