Targroch Ryż jaśminowy 1 kg

Ryż Jaśminowy Ryż jaśminowy jest naturalnym źródłem: Fosforu Żelaza  Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
9,99
Cena za kg : 9.99zł
Opis

Ryż jaśminowy to doskonały składnik potraw słonych i słodkich. Choć zastosowanie w deserach może wydawać się zaskakujące, to kucharze właśnie w ten sposób starają się wykorzystać konsystencję ryżu. Delikatny smak znajduje również doskonałe połączenie z dziczyzną, rakami i rybami. Niewątpliwie, naturalnym zestawieniem wydaje się być połączenie z azjatyckimi daniami. Pozostałe zastosowania mogą stanowić próbę odkrycia własnych smaków i indywidualnych poszukiwań kulinarnych.

Przygotowanie ryżu jaśminowego nie odbiega znacząco od pozostałych gatunków.

Ryż jaśminowy charakteryzuje się długimi ziarnami o naturalnym aromacie. Uprawa ryżu odbywa się na ekologicznych obszarach północno- wschodniej Kambodży, skąd dociera do Polski. Ten gatunek ryżu wyróżnia wyrafinowany smak z wyczuwalnym, ale delikatnym zapachem kwiatów jaśminu. Ziarno ryżu pozostaje całkowicie białe. Wykorzystanie ryżu jaśminowego, jako elementu dania, nadaje całej potrawie wyrafinowania i nutki orientu. Stanowi doskonałą alternatywę dla znanych i popularnych gatunków ryżu i wprowadza tym samym możliwość odmiany i poznania nowych smaków.

Opakowanie zawiera 1000 g produktu, co przekłada się na 20 sugerowanych porcji.

Ryż jaśminowy jest naturalnym źródłem:

  • Fosforu
  • Żelaza

Szczegóły - Targroch Ryż jaśminowy 1 kg

Wartości odżywcze

W 100 g:

  • Wartość energetyczna 1566 kJ / 374 kcal
  • Tłuszcz 1,03 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,294 g
  • Węglowodany 80,89 g
  • w tym cukry 0,33 g
  • Błonnik 1,8 g
  • Białko 7,51 g
  • Sól** <0,01 g

Witaminy i składniki mineralne w 100 g:

  • Fosfor 153 mg
  • Żelazo 3,33 mg

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Sposób przygotowania i przechowywania

Dowolną porcję należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do wcześniej przygotowanego garnka. Ryż zalać wodą w stosunku 1:2 i gotować na małym ogniu, nie przekraczając kilkunastu minut. Po tym czasie garnek wystarczy odstawić na 10 minut, pozostawiając ugotowany ryż pod przykryciem.

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również




Zaoszczędź na wyprzedaży >>

Bestsellery - Produkty spożywcze i Delikatesy

Nowości - Produkty spożywcze i Delikatesy