Targroch Ryż jaśminowy 1 kg

Ryż Jaśminowy Kraj pochodzenia: Kambodża Ryż jaśminowy jest naturalnym źródłem: Fosforu Żelaza Informacja alergenna: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie...

7.99 zł

-11%

8.99 zł

Cena za kg : 7.99zł

Dodaj do schowka

Opis

Ryż jaśminowy to doskonały składnik potraw słonych i słodkich. Choć zastosowanie w deserach może wydawać się zaskakujące, to kucharze właśnie w ten sposób starają się wykorzystać konsystencję ryżu. Delikatny smak znajduje również doskonałe połączenie z dziczyzną, rakami i rybami. Niewątpliwie, naturalnym zestawieniem wydaje się być połączenie z azjatyckimi daniami. Pozostałe zastosowania mogą stanowić próbę odkrycia własnych smaków i indywidualnych poszukiwań kulinarnych.

Przygotowanie ryżu jaśminowego nie odbiega znacząco od pozostałych gatunków. Dowolną porcję należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do wcześniej przygotowanego garnka. Ryż zalać wodą w stosunku 1:2 i gotować na małym ogniu, nie przekraczając kilkunastu minut. Po tym czasie garnek wystarczy odstawić na 10 minut, pozostawiając ugotowany ryż pod przykryciem.

Ryż jaśminowy charakteryzuje się długimi ziarnami o naturalnym aromacie. Uprawa ryżu odbywa się na ekologicznych obszarach północno- wschodniej Kambodży, skąd dociera do Polski. Ten gatunek ryżu wyróżnia wyrafinowany smak z wyczuwalnym, ale delikatnym zapachem kwiatów jaśminu. Ziarno ryżu pozostaje całkowicie białe. Wykorzystanie ryżu jaśminowego, jako elementu dania, nadaje całej potrawie wyrafinowania i nutki orientu. Stanowi doskonałą alternatywę dla znanych i popularnych gatunków ryżu i wprowadza tym samym możliwość odmiany i poznania nowych smaków.

Opakowanie zawiera 1000 g produktu, co przekłada się na 20 sugerowanych porcji.

Kraj pochodzenia: Kambodża

Ryż jaśminowy jest naturalnym źródłem:

  • Fosforu
  • Żelaza

Informacja alergenna: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Sposób przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Wartość odżywcza produktu w 100 g :

  • Wartość energetyczna 1566kJ/374 kcal
  • Tłuszcz 1,03 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,294 g
  • Węglowodany 80,89 g
  • w tym cukry 0,33 g
  • Błonnik 1,8 g
  • Białko 7,51 g
  • Sól** <0,01 g

Witaminy i składniki mineralne w 100 g :
Fosfor 153 mg
Żelazo 3,33 mg

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.

Dane producenta: TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn, tel. (14)66-36-104

Szczegóły - Targroch Ryż jaśminowy 1 kg

  • Producent: Targroch
  • Powiązane tematy: Produkty z ryżu
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229002105
  • EAN: 5903229002105

Opinie

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt