Targroch Ryż jaśminowy 1 kg
- Targroch
-
5903229002105
-
1 dzień + czas dostawy
Ryż jaśminowy to doskonały składnik potraw słonych i słodkich. Choć zastosowanie w deserach może wydawać się zaskakujące, to kucharze właśnie w ten sposób starają się wykorzystać konsystencję ryżu. Delikatny smak znajduje również doskonałe połączenie z dziczyzną, rakami i rybami. Niewątpliwie, naturalnym zestawieniem wydaje się być połączenie z azjatyckimi daniami. Pozostałe zastosowania mogą stanowić próbę odkrycia własnych smaków i indywidualnych poszukiwań kulinarnych.
Przygotowanie ryżu jaśminowego nie odbiega znacząco od pozostałych gatunków.
Ryż jaśminowy charakteryzuje się długimi ziarnami o naturalnym aromacie. Uprawa ryżu odbywa się na ekologicznych obszarach północno- wschodniej Kambodży, skąd dociera do Polski. Ten gatunek ryżu wyróżnia wyrafinowany smak z wyczuwalnym, ale delikatnym zapachem kwiatów jaśminu. Ziarno ryżu pozostaje całkowicie białe. Wykorzystanie ryżu jaśminowego, jako elementu dania, nadaje całej potrawie wyrafinowania i nutki orientu. Stanowi doskonałą alternatywę dla znanych i popularnych gatunków ryżu i wprowadza tym samym możliwość odmiany i poznania nowych smaków.
Opakowanie zawiera 1000 g produktu, co przekłada się na 20 sugerowanych porcji.
Ryż jaśminowy jest naturalnym źródłem:
- Fosforu
- Żelaza
Szczegóły - Targroch Ryż jaśminowy 1 kg
- Producent: Targroch
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5903229002105
- EAN: 5903229002105
- Wymiary: 25 x 18 x 7 cm
Wartości odżywcze
W 100 g:
- Wartość energetyczna 1566 kJ / 374 kcal
- Tłuszcz 1,03 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,294 g
- Węglowodany 80,89 g
- w tym cukry 0,33 g
- Błonnik 1,8 g
- Białko 7,51 g
- Sól** <0,01 g
Witaminy i składniki mineralne w 100 g:
- Fosfor 153 mg
- Żelazo 3,33 mg
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Sposób przygotowania i przechowywania
Dowolną porcję należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do wcześniej przygotowanego garnka. Ryż zalać wodą w stosunku 1:2 i gotować na małym ogniu, nie przekraczając kilkunastu minut. Po tym czasie garnek wystarczy odstawić na 10 minut, pozostawiając ugotowany ryż pod przykryciem.
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja alergenna
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Popularne tematy: