Kuchnia indyjska


Kuchnia indyjska czy kuchnia hinduska - jak właściwie określamy potrawy wywodzące się z Indii? Na czym bazuje tamtejsza tradycja kulinarna i dlaczego uważana jest za jedną z najzdrowszych? Za co tak naprawdę kochamy indyjskie jedzenie? Zapraszamy Was do świata pełnego przypraw, kolorów i aromatów!

SPIS TREŚCI

  1. Przepisy kuchni indyjskiej
  2. Historia kuchni indyjskiej
  3. Kuchnia o wielu twarzach - charakterystyka regionów kulinarnych Indii
  4. Główne składniki, masale i przyprawy indyjskie
  5. Najpopularniejsze dania kuchni indyjskiej

 

Przepisy kuchni indyjskiej

 

Curry wegetariańskie z batatami - przepis

Curry wegetariańskie z batatami »

Wegetariańskie curry z batatami - bardzo smaczne danie kuchni indyjskiej, które nie bez powodu stało się popularne także na polskich stołach.

Curry z ciecierzycy - przepis

Curry z ciecierzycy »

Bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. Świetna alternatywa dla typowych dań mięsnych, która przypada do gustu nawet mięsożercom.

Indyjskie curry z kurczakiem - przepis

Indyjskie curry z kurczakiem »

Kultowe danie kuchni indyjskiej, które na stałe zagościło w jadłospisie wielu osób.

Indyjski kurczak tikka masala

Indyjski kurczak tikka masala »

Kurczak tikka masala - przepyszne danie o charakterystycznym smaku, które łatwo przyrządzisz w domu.

Dahl, czyli indyjska zupa z czerwonej soczewicy – przepis

Dahl - zupa z czerwonej soczewicy – przepis »

Przepyszna zupa z czerwonej soczewicy.

 

 

Historia kuchni indyjskiej

Początki kuchni indyjskiej sięgają do 7000 r. p.n.e. Na początku kraj słynął z uprawy sezamu indyjskiego, gorczycy, kardamonu, pieprzu i kurkumy. Około 300 r. p.n.e. z indyjskiego jedzenia zniknęła wołowina, a na jej miejsce pojawiła się baranina i kozina. Nieco później Indie stały się obiektem odwiedzin plemion muzułmańskich, które z czasem przejęły północne regiony kraju i zaczęły wywierać silny wpływ na tamtejszą kulturę, w tym również na kuchnię.

Wielokulturowość Indii przekłada się na różnorodność reprezentowaną przez potrawy indyjskie, co dokładniej opisujemy w kolejnych akapitach tekstu. Zanim jednak przejdziemy do szczegółowego omówienia regionów, warto wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy. Mówiąc o kuchni indyjskiej, poza kuchnią hinduską najczęściej mamy także na myśli tradycje innych grup Indusów. Pojęcie to jest więc o wiele szersze i obejmuje całą kulturę kulinarną Indii.

Kuchnia o wielu twarzach - charakterystyka regionów kulinarnych Indii

Każdy region kuchni indyjskiej to inne, wielobarwne tradycje. Większość z nich jest uwarunkowanych historycznie i przetrwało do dziś. To nie tylko sposoby przygotowywania dań indyjskich, ale także sposób ich spożywania i wierzenia charakterystyczne dla danych grup ludności. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę czterech głównych regionów.

Indie Zachodnie

Połączenie kuchni bombajskiej i kuchni Goa, czyli tradycje prosto z Indii Zachodnich. Znajdziecie tu między innymi bombajską chałwę i kaczkę po bombajsku, a także wielokulturowe inspiracje z pozostałych regionów.

Indie Wschodnie

Czym kuszą Indie Wschodnie? Słodkie potrawy przygotowane z białego sera, placki - chlebki, ryż, soczewica, a nawet… ryby! To najskromniejsza z indyjskich kuchni, ale z pewnością zaspokoi ciekawość miłośników niecodziennych smaków.

Indie Północne

W Indiach Północnych zjecie przede wszystkim potrawy przygotowane z koziny, mięsa baraniego i drobiu. To wpływy kuchni muzułmańskiej, którzy przez wiele wieków kontrolowali tamtejsze tradycje kulinarne. Charakterystyczne dla tego regionu są także chlebki zwane podpłomykami, wykorzystujące niezwykle popularną pszenicę oraz dobrze nam znane curry w postaci duszonego mięsa w asyście aromatycznych przypraw indyjskich. Tamtejsze tradycje to także gotowana soczewica podawana niemal do każdego posiłku oraz desery przygotowywane na bazie mleka.

Indie Południowe

W tych rejonach najlepiej poczują się miłośnicy dań wegetariańskich. Znajdziecie tu ostre, warzywne potrawy, które są spożywane w tradycyjny sposób - palcami prawej dłoni. Chętnie wykorzystuje się tu mleczko i miąższ kokosowy, a ostre posiłki popija się jogurtem. Co jeszcze zjecie w Indiach Południowych? Naleśniki z mąki ryżowej, zupę z soczewicy oraz - oczywiście - placki!

Kuchnia indyjska - właściwości i wpływ na zdrowie

Kuchnia indyjska słynie przede wszystkim z przypraw, którym zawdzięczamy niesamowity smak, aromat i wygląd poszczególnych dań. Tamtejsze potrawy świetnie nadają się na gorące dni - są nie tylko syte, ale przede wszystkim dodają energii i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Przyprawy indyjskie odpowiadają między innymi za lekkostrawność posiłków. Dodatki takie jak cebula i czosnek wykazują właściwości przeciwbakteryjne, a świeży imbir świetnie pobudza trawienie i eliminuje toksyny. Kmin rzymski niweluje ryzyko wystąpienia niestrawności, kolendra funkcjonuje jako naturalny środek moczopędny, a chili znakomicie wpływa na krążenie. Warto też wspomnieć o najpopularniejszej przyprawie z Indii, czyli kurkumie, zwiększającej odporność i działającej przeciwzapalnie.

Dlaczego kuchnia indyjska jest uważana za zdrową? Jest w dużym stopniu kuchnią roślinną - warzywa stanowią zdecydowaną większość diety. Choć pojawiają się w niej także tłuszcze zwierzęce, jest ich stosunkowo mało. To kuchnia bogata w białko i liczne składniki odżywcze.

kuchnia indyjska

Główne składniki, masale i przyprawy indyjskie

Dla tych z Was zainteresowanych kuchnią indyjską przygotowaliśmy listę najpopularniejszych składników wykorzystywanych w tamtejszych rejonach.

Przyprawy i masale:

  • Czarnuszka,
  • Curry,
  • Czerwona papryka,
  • Garam masala,
  • Imbir,
  • Kurkuma,
  • Nasiona sezamu,
  • Suszony liść kozieradki,
  • Pieprz: czarny, biały, cayenne,
  • Nasiona czarnej gorczycy,
  • Kolendra,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Kmin,
  • Goździki.

Pozostałe składniki wykorzystywane w potrawach indyjskich:

  • Fasola,
  • Ciecierzyca,
  • Soczewica,
  • Soja,
  • Groch,
  • Mąki powstałe na bazie warzyw strączkowych,
  • Ryż,
  • Mleczko kokosowe.

Najpopularniejsze dania kuchni indyjskiej

Bogactwo warzyw i przypraw przekłada się oczywiście na różnorodność indyjskiego jedzenia. Większość z poniżej przedstawionych potraw z powodzeniem przygotujecie sami, a niezbędne składniki znajdziecie w naszym sklepie internetowym.

Oto najpopularniejsze dania indyjskie (przez niektórych określane także jako dania hinduskie):

  • Curry - sos przygotowany na bazie mleka kokosowego i wyjątkowej kompozycji przypraw, ryż w asyście mięsa, ryb lub warzyw. Z jednej strony pikantne, z drugiej delikatnie słodkie, curry to z pewnością jedno z najbardziej rozpoznawalnych indyjskich dań.
  • Tikka masala - połączenie mięsa z kurczaka, aromatycznych przypraw i gęstego, śmietanowego sosu z dodatkiem pomidorów. Pycha!
  • Dal (dhal) - idealna propozycja dla wegetarian. Danie przygotowywane na bazie warzyw strączkowych i mleka kokosowego z dodatkiem dużej ilości przypraw takich jak biała gorczyca, kolendra, imbir, czosnek, kmin i chilli.
  • Samosa - nadziewane groszkiem i ziemniakami, chrupiące i świetnie występujące w roli przystawki trójkątne pierożki. Smażymy koniecznie na głębokim oleju!
  • Butter Chicken - czyli drób w asyście masła, jogurtu, śmietany i aromatycznych przypraw.

Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do zgłębiania tajemnic i kultury Indii. To fascynujący, lecz dla wielu nieznany i tajemniczy świat, który skrywa w sobie niesamowite historie i nieodkryte smaki. A jeżeli zamierzacie włączyć indyjskie dania do codziennej diety, zapraszamy na naszego bloga po kilka najpopularniejszych przepisów!

 

Zobacz także:

-20%
w magazynie
-6%
12,99 zł 13,79 zł
Targroch Ryż basmati 1 kg
w magazynie
-19%
w magazynie
-6%
w magazynie
-14%
w magazynie
-2%
w magazynie
-24%
w magazynie
© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe