Pragniesz przeżyć romantyczną kolację z osobą, która Ci się podoba? A może po prostu zależy Wam na tym, by zrobić przyjemność komuś bliskiemu? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedzieliście twierdząco, koniecznie musicie zapoznać się z przepisami na romantyczną walentynkową kolację dla dwojga.

Przepisy na walentynkową kolację

Focaccia po włosku
Łosoś na makaronie z cukinii
Sałatka z awokado

Focaccia po włosku

Focaccia to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto drożdżowe. We Włoszech stanowi smaczną i sycącą przekąskę, my zaś zrobimy z niej coś na kształt przystawki. Przepis na focaccię po włosku jest niezwykle prosty, a efekty warte są poświęconej na to pracy.

Lista składników

  • 30 dkg ziemniaków
  • 50 dkg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • oliwa
  • pomidorki koktajlowe
  • oregano i bazylia

Przygotowanie

Przygotowujemy tortownicę o średnicy około 30 cm. Ziemniaki obieramy i gotujemy, po czym odcedzamy i rozgniatamy na purée. Do dużej miski wsypujemy drożdże, wlewamy 100 ml ciepłej wody i dosypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy mąkę oraz ostudzone ziemniaki i mieszamy wszystko ze sobą.

Dolewamy około 70 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. W połowie wyrabiania dodajemy również 3 łyżeczki soli zmieszane z kilkoma łyżkami ciepłej wody, a pod sam koniec dorzucamy trzy łyżki oliwy. Ciasto powinno wyjść dość sztywne. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny.

Tortownicę smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Pomidorki kroimy na pół, usuwamy szypułki i moczymy w oliwie z przyprawami. Następnie układamy je na cieście, rozcięciami do góry, zachowując kilka centymetrów (2-3) odstępu pomiędzy poszczególnymi pomidorkami. Zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 200 stopni. Pieczemy około 35-40 minut.


Jak spędzić Walentynki? Recepta na udany wieczór we dwoje »


Łosoś na makaronie z cukinii

Ryby i warzywa są bardzo zdrowe, a w dodatku idealnie pasują do romantycznej, walentynkowej kolacji. Jako główne danie proponujemy łososia z makaronem z cukinii.

Lista składników

Danie:

  • 2 kawałki łososia bez skóry i ości
  • 10 dkg ryżu
  • 1 większa cukinia
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • suszone pomidory

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • sproszkowana słodka i ostra papryka
  • sok z limonki lub cytryny
  • łyżka miodu

Przygotowanie

Łączymy ze sobą składniki na marynatę, w której następnie umieszczamy oczyszczonego wcześniej łososia. Marynowanie powinno trwać kilka godzin, następnie umieszczamy oba kawałki łososia w piekarniku i pieczemy w temperaturze 220 przez około 10 minut.

W międzyczasie gotujemy ryż i przygotowujemy makaron z cukinii. W tym celu myjemy ją, obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy szerokie, ale cienkie wstążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i cukinię, podsmażając przez około 3-4 minuty. Na końcu dodajemy suszone pomidory i przyprawiamy do smaku.

Ryż mieszamy z płynem pozostałym po pieczonym łososiu, wykładamy na talerz wraz z cukinią i dokładamy kawałek łososia. Można podawać z kawałkiem pieczywa, ale świetnie sprawdza się także jako samodzielne danie.

Sałatka z awokado

Jako deser proponujemy ożywczą i odżywczą sałatkę z dodatkiem awokado.

Lista składników

  • jedno duże, dojrzałe awokado
  • sałata (może być miks sałat)
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • inne ulubione warzywa
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie

Awokado myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę, po czym kroimy na małe kawałki. Do salaterki wrzucamy sałatę, przyprawiamy do smaku i dorzucamy awokado. Mozzarellę odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Podobnie robimy z pomidorkami koktajlowymi. Możemy także dorzucić dodatkowe składniki. Do tworzonej przez nas sałatki pasuje niemalże wszystko.

W osobnym pojemniku robimy sos. Wlewamy dwie łyżki oliwy, łyżeczkę wody, jeśli ktoś lubi, można dorzucić także nieco śmietany lub majonezu. Dosypujemy sól i pieprz, a także zioła, które lubimy. Całość mieszamy i uzyskanym sosem polewamy naszą sałatkę.

Sałatkę można podawać samą, ale równie dobrze można do niej dołączyć pokrojoną bagietkę lub razowe pieczywo.

Oto nasze fit propozycje na walentynkową kolację. Smacznego!


Zobacz także: