Wegański sos beszamelowy

Tradycyjny sos beszamelowy wywodzi się z Toskanii, gdzie nosił miano "Salssa Colla" ze względu na swą kleistość i białą barwę. Został rozpowszechniony przez artystów kuchni francuskiej, między innymi Louisa de Béchameil, od którego wziął swą obecną nazwę. Beszamel zachwyca podniebienia całego świata swą aksamitną, gęstą konsystencją i niepowtarzalnym smakiem.

Alternatywą dla sosu przyrządzanego na zasmażce z masła oraz mleka krowiego jest równie smaczny wariant wegański. Wersja ta najlepiej smakuje, gdy wykorzysta się tłuste i gęste mleko kokosowe, można jednak zastąpić je innym napojem roślinnym lub ubogacić wywarem warzywnym. Beszamel idealnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, makaronu czy duszonych warzyw.

Czas przygotowania - 15 minut
Wartość energetyczna na 100 g - ok. 104 kcal
Liczba porcji - 2

Składniki

  • 300 ml mleka roślinnego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz czarny wedle uznania.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej roślinny na patelni, a następnie dosyp mąkę pszenną i zamieszaj. Smaż przez około 2 minuty, stale mieszając drewnianą łyżką.
  2. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie podgrzej mleko roślinne.
  3. Powoli, cienkim strumieniem, wlewaj roślinne mleko do oleju z mąką pszenną, ciągle mieszając, aby konsystencja była gładka i pozbawiona grudek. Następnie wstaw patelnię z powrotem na palnik i ponownie zamieszaj. Sos powinien zgęstnieć po upływie 6-8 minut.
  4. Zdejmij patelnię z sosem z palnika i dopraw całość wedle uznania solą, pieprzem czarnym oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
  5. Gotowy sos beszamelowy to wspaniałe urozmaicenie dań zawierających gotowane warzywa czy też rozmaitych makaronowych zapiekanek. Możesz dowolnie ubogacać jego smak, dodając ziół, słodkiej papryki, płatków drożdżowych lub soku z cytryny.


Zobacz także: