Kolorowy mazurek obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Uważa się, że ten przysmak pochodzi z Mazowsza, jako że jego nazwa pochodzi od słowa Mazur ? - jak nazywano kiedyś mieszkańców tego regionu. Jedno jest pewne, to ciasto to polska tradycja wielkanocna, która przetrwała już całe pokolenia.

Poznajcie przepis na mazurka, który nie wymaga pieczenia, a do tego jest jedną z najzdrowszych wersji tego ciasta jaka możemy sobie wyobrazić.

Składniki:


Masa:

  • 1 szklanka daktyli (daktyle w szklance zalewamy wodą zostawiamy na noc do namoczenia)
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oleju kokosowego


Spód:

  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka mąki owsianej lub zmiksowanych na mąkę płatków owsianych
  • 1 szklanka daktyli, namoczonych w wodzie i porządnie odsączonych


Dekoracja:
U mnie są to zwykle płatki migdałów i orzechy laskowe, z których wychodzą piękne kwiatki ale możecie użyć innych ulubionych dodatków jak: migdały, różne rodzaje orzechów, suszona żurawina, suszone morele, daktyle, rodzynki, rozpuszczona czekolada lub coś innego co przyjdzie wam do głowy.

Wykonanie:

Obie szklanki z daktylami wypełniamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.

Masa:

Orzechy nerkowca miksujemy, najlepiej żeby powstało z nich masło. Jeśli to jednak się nie uda, nie będzie większego problemu. Do zblendowanych orzechów dodajemy namoczone i odciśnięte daktyle oraz olej kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy do momentu aż stworzą jednolitą masę.

Spód:

Migdały miksujemy na mąkę, dodajemy mąkę owsianą i razem miksujemy bądź mieszamy. Do tych składników dodajemy namoczone i mocno odciśnięte daktyle. Ugniatamy do powstania ciasta. Wykładamy na blaszkę (u mnie 24x24 cm), wyrównujemy i zalewamy masą kajmakową.

Całość można wstawić na jakiś czas do lodówki aby nasza masa kajmakowa nieco stężała. Na koniec dekorujemy mazurka ulubionymi bakaliami i gotowe :)

Przepis pochodzi z pewnego (dobrego, skoro był na nim ten przepis) bloga kulinarnego ale niestety dziś już nie pamiętam jego nazwy.