Powracamy do Was z kolejnym przepisem na pyszne, pożywne i przede wszystkim zdrowe smoothie. Dziś w roli głównej spirulina, godna reprezentantka superfoods – żywności będącej wyjątkowo cennym źródłem minerałów i witamin.

Spirulina wytwarzana z sinic jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka i chlorofilu. To produkt bardzo chętnie wybierany przez wegetarian i wegan, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić go także do diety mięsożerców.

Przepis na zielone smoothie jest niezwykle prosty i prawdopodobnie największym wyzwaniem będzie w tym przypadku skompletowanie wysokiej jakości składników albo… znalezienie blendera w kuchennym rozgardiaszu. W poszukiwaniach blendera niestety nie pomożemy, ale niezbędne do zielonego smoothie produkty znajdziesz w naszym sklepie internetowym.


Składniki

  • 2 dojrzałe banany,
  • 250 ml soku jabłkowo-pomarańczowego naturalnie mętnego tłoczonego od Sadów Wincenta,
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżeczka spiruliny sproszkowanej od Diet-Food.

Sposób przygotowania

Wszystkie produkty wrzuć do jednego pojemnika i zblenduj. Prawda, że proste? Smoothie najlepiej pić od razu po przygotowaniu – będzie świetnym towarzyszem pełnowartościowego śniadania, ale sprawdzi się także jako energetyczna przekąska podczas aktywnego spaceru. W zależności od własnych preferencji możesz dowolnie zmniejszać lub zwiększać proporcje owoców, soku czy pietruszki. Smacznego!