żurek - właściwości i przepis

Żurek to jedna z bardziej znanych, staropolskich zup powstających na zakwasie. Zupa ta kojarzy się nam przede wszystkim z wielkanocnym czasem, kiedy na odświętnie zastawionym stole pojawia się żurek z ziemniakami i białą kiełbasą, podawany w chlebie. To pyszne danie cieszy się popularnością nie tylko w okresie świątecznym. Tradycyjne smaki są bowiem chętnie wybierane z okazji wszelkich rodzinnych spotkań. Żurek zmienia się także wraz z nowymi upodobaniami kulinarnymi. Zajrzyj na naszą stronę, a znajdziesz tam alternatywne wersje żurków, np. bezglutenowy!

Właściwości zdrowotne żurku

Właściwości zdrowotne żurku wynikają przede wszystkim z jego składu. Jest nie tylko bogatym źródłem witamin z gruby B, lecz także wartościowych probiotyków. Żur może przywrócić kwasowo-zasadową równowagę w organizmie i pomóc w leczeniu nadkwasoty czy zgagi. Zdecydowana większość wartościowych składników odżywczych w nim zawartych wytwarzana jest przy procesie fermentacji kwasu mlekowego. Wiele zależy także od składników, z których przygotowujemy zakwas – najlepiej używać mąki żytniej razowej, ale alternatywą dla tego produktu może być także mąka ryżowa, gryczana, pszenna razowa, a nawet płatki owsiane.

Żurek – wartości odżywcze

Wartości odżywcze żuru często przewyższają inne zupy, są znane i cenione już od pokoleń – przez nasze prababcie, babcie czy mamy. 100 g żurku z ziemniakami i jajkiem dostarczy:

  • 47 kalorii, węglowodany – 6 g,
  • tłuszcze – 2 g,
  • białka – 3 g,
  • błonnik – brak.

Jak zrobić zakwas do żurku? Przepis

Przygotowanie żurku dla wielu z nas wydaje się zadaniem wręcz niewykonalnym – tradycja tego dania i popularny zakwas, bez którego zupa nie ma racji bytu, często przerastają miłośników gotowania. A jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują, bowiem przepis na zakwas do żurku nie jest wcale skomplikowany ani czasochłonny. Zresztą, przekonaj się sam(a)!

Zanim przystąpisz do dzieła, przygotuj:

  • pieprz czarny, ok. 10 ziaren,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 mniejsze (lub dwa większe) ząbki czosnku,
  • 3 szklanki przegotowanej wody (powinna być letnia),
  • 1 szklankę mąki żytniej razowej.

Składniki znajdziesz na dole wpisu, w Polecanych produktach.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do przygotowanego wcześniej litrowego słoika lub garnka.
  2. Dodaj wodę, wlewając ją stopniowo i równocześnie mieszając całość drewnianą łyżką.
  3. Dodaj zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie, a następnie wszystko wymieszaj.
  4. Słoik przykryj lnianą ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu i poczekaj 5 dni. Raz dziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką.
  5. Zakwas możesz wykorzystać od razu lub w zamkniętym, szczelnie zakręconym słoiku wstawić go do lodówki – przechowuj go tam nie dłużej niż dwa tygodnie.

Wiesz już, czym jest żurek, jesteś świadomy właściwości odżywczych tego dania i przed sobą widzisz niemal banalny, rozpisany krok po kroku przepis na pyszny zakwas do tej zupy. Na co jeszcze czekać? Do zobaczenia w kuchni!


Zobacz także: