Zupa miso to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Ze względu na swoją uniwersalność można ją jeść o każdej porze dnia, nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Smak wywaru zależy głównie od pasty, pozostałe składniki są tu jedynie uzupełniającymi dodatkami.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jak smakuje miso. Niektórzy je uwielbiają, inni unikają lub przyzwyczajają się dopiero po pewnym czasie. Nic w tym dziwnego - nie jest to danie kuchni europejskiej, więc każdy może zareagować na nie inaczej. Niezależnie od tego, warto się skusić - zupa miso ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i jest jednym z sekretów długowieczności oraz dobrego zdrowia Japończyków.

Właściwości i wartości odżywcze zupy miso

Miso to tradycyjna japońska pasta, produkowana ze sfermentowanych ziaren soi z dodatkami jęczmienia, ryży, soli morskiej i drożdży. Dzięki długiemu czasu fermentowania obfituje ona w szereg cennych substancji. W składzie pasty miso znajdziemy mnóstwo enzymów, bakterie kwasu mlekowego, witaminy (B, K, D) oraz minerałów (potas, żelazo, wapń, fosfor). Zawiera także lecytynę, kwas linolenowy i wiele aminokwasów.

Na szczególną uwagę zasługują przeciwutleniacze związane z procesem fermentacji. Badania wykazały, że ilość cennych substancji zwiększa się w zależności od tego, jak długo trwa fermentacja. Co więcej, przemiany wpływają korzystnie także na soję, z której usuwane są toksyczne substancje. Na ich miejsce trafiają natomiast składniki o działaniu prozdrowotnym.

Wiemy już, co to jest zupa miso, przyjrzyjmy się więc jej właściwościom prozdrowotnym. Szczególnie istotny jest jej wpływ na odporność organizmu. Probiotyki wzmacniają florę jelitową i zmniejszają ilość znajdujących się w ciele szkodliwych bakterii. Są skuteczne także na przeziębienie, nie tylko zmniejszając ryzyko infekcji, ale też ułatwiając dojście do zdrowia po chorobie.

Ponadto zupa miso poprawia trawienie, dostarczając do organizmu cenne szczepy bakterii. Lokują się one w jelitach, wzmacniają wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych, a także syntetyzują kilka niezbędnych witamin.

Przypuszcza się, że znajdujące się w paście miso flawonoidy blokują rozwój komórek rakowych, sprawiając, że kurczą się one i zanikają. Niestety, na ten temat wciąż nie ma jednoznacznych badań, dlatego do czasu ich wykonania nie należy traktować zupy miso jako remedium na raka.

Jak zrobić zupę miso? Przepis

Żeby dowiedzieć się, jak smakuje zupa miso, musimy ją wpierw zrobić. Co będzie nam do tego potrzebne?

Lista składników:

  • 2 litry bulionu dashi
  • 3 łyżki pasty miso
  • garść grzybów shitake i mun
  • opakowanie tofu
  • 100 g makaronu soba
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • cebula dymka
  • sezam
  • szczypiorek
  • czosnek

Sposób przygotowania: Wstawiamy bulion dashi na gaz i dodajemy cienko pokrojone grzyby i papryczkę. Doprowadzamy do wrzenia, po czym trzymamy na gazie jeszcze przez kilka minut. Wyławiamy grzyby, schładzamy zupę. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i cebulę, w międzyczasie przygotowując makaron. Na koniec dodajemy pastę miso i energicznie mieszamy.

Makaron przekładamy do misek, dodajemy grzyby, wlewamy zupę miso i dorzucamy szczypiorek. Danie gotowe! Ile kalorii ma zupa miso? Niewiele. 100 g zupy to około 85 kalorii, co oznacza, że możemy pozwolić sobie na prawdziwą ucztę.

Jak samemu zrobić bulion dashi?

Do wykonania bulionu dashi potrzebujemy:

  • 30 g grzybów shitake
  • płat kombu
  • pół szklanki sosu sojowego
  • pół szklanki mirin
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania: Wlewamy wodę do dużego garnka i gotujemy, wrzucamy grzyby, doprowadzamy ponownie do wrzenia, po czym ściągamy z gazu i odstawiamy na kilka godzin, by grzyby oddały smak. Następnie dodajemy kombu i wstawiamy na gaz. Pamiętajmy jednak, by nie doprowadzać wywaru do wrzenia, a jedynie utrzymywać go w wysokiej temperaturze przez około 45 minut. Po tym wyławiamy kombu, dodajemy sos sojowy i mirin. Gotujemy kolejne 10 minut.

Jak często jeść?

Jak jeść zupę miso, by wynieść z tego największe korzyści? Odpowiedź jest prosta: jak najczęściej. Zdajemy sobie jednak sprawę, że do jej stworzenia potrzebne są dość kosztowne składniki i nie każdy może pozwolić sobie na to, by często ja spożywać, dlatego też wystarczy, że umieścimy ją w diecie raz w tygodniu.

Tofu >>

Gdzie kupić produkty do zupy miso?

Zupa miso wymaga zakupu wielu składników, które nie są powszechnie dostępne w naszym kraju. Możemy to na szczęście zrobić bez problemu w internetowym ekologicznym sklepie Bee.pl. Pamiętajmy o tym, że od jakości pasty miso zależy najwięcej, dlatego nie warto na niej oszczędzać.

Lista składników do kupienia:


Zobacz także: