Soczewica zielona to roślina należąca do grupy roślin strączkowych, którą uprawiano już tysiące lat temu. Razem z soją, zajmuje ona pierwsze miejsce, jeśli chodzi o zawartość białka. Dlatego tak chętnie wykorzystywana jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Białko zawarte w zielonej soczewicy jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Może być zdrowszym, a nawet smaczniejszym zamiennikiem mięsa. No dobrze, to drugie zależy od gustu i preferencji, ale z właściwościami prozdrowotnymi już nie można dyskutować.
Soczewica zielona - właściwości
Zielona soczewica w swoim składzie zawiera żelazo, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B.
Zastosowanie soczewicy zielonej
Dobroczynne właściwości soczewicy zielonej można wymieniać w nieskończoność, ale pewnie chcecie wiedzieć, jak w ogóle ją spożywać. Oczywiście nie zostawimy Was bez odpowiedzi i podpowiemy. Z gotowanej zielonej soczewicy możecie przyrządzić między innymi:
-kotleciki do burgerów wegetariańskich,
-pastę do kanapek lub makaronów,
-przepyszną zupę,
-sałatkę,
-i wiele, wiele innych.
Jej zaletą jest również to, że nie rozpada się podczas gotowania i nie trzeba jej uprzednio namaczać. Dzięki temu przygotowanie posiłku to zaledwie chwila.
W naszej ofercie znajdziecie soczewicę zieloną od takich producentów jak Bio Planet, NaturAvena oraz Targroch. Zachęcamy również do zapoznania się z innymi produktami dostępnymi w naszym sklepie internetowym - wybór jest ogromny, dajemy słowo. Życzymy udanych zakupów!