Pestki dyni

Jest 14 produktów.
16,49 zł
w magazynie
28,28 zł
wysyłka w 48 godzin
16,17 zł
wysyłka w 48 godzin
17,84 zł
wysyłka w 48 godzin
8,69 zł
wysyłka w 48 godzin
41,77 zł
wysyłka w 48 godzin
9,39 zł
wysyłka w 48 godzin
10,79 zł
wysyłka w 48 godzin
15,07 zł
wysyłka w 48 godzin
6.94 zł/ za szt. w zest.
20,82 zł
wysyłka w 48 godzin
7.24 zł/ za szt. w zest.
14,48 zł
wysyłka w 48 godzin
7,46 zł
wysyłka w 48 godzin
188,28 zł
wysyłka w 48 godzin

Pestki dyni to prawdziwe bogactwo witamin, które może na wiele sposób korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Pestki dyni zawierają pełnowartościowe tłuszcze roślinne. Są źródłem kwasu linolowego, palmitynowego i oleinowego. Zawierają również witaminę E, uważaną za witaminę płodności oraz cynk, dlatego też szczególnie polecane są wszystkim mężczyznom. Ponadto cynk poprawia również kondycję włosów i paznokci. Poza witaminą E znaleźć można w nich witaminę B1, uczestniczącą w przemianie węglowodanów, B2, B6 oraz D.

Pestki dyni to także składnik wielu potraw. Mogą stać się zamiennikiem wielu niezdrowych przekąsek, dostarczając naszemu organizmowi w zamian licznych witamin i składników mineralnych. Stanowią doskonały dodatek do wielu zup, kremów, sałatek czy też wypieków - na przykład przepysznego domowego chleba. Z pestek dyni tłoczony jest również olej, który powinien być stosowany przez osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu.

W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziecie Państwo pestki dyni w różnych gramaturach i opakowaniach. Polecamy w szczególności ekologiczne pestki, pochodzące z kontrolowanych upraw.

Właściwości pestek dyni

Dynia należy do roślin warzywnych oleistych. Z tego względu nasiona dyni zawierają duże ilości składników mineralnych, a przede wszystkim cynku oraz błonnika. Poza usprawnianiem trawienia i kontrolą ośrodka sytości, pestki z dyni to także źródło ważnej grupy związków o nazwie lecytyna, które są odpowiedzialne za usprawnianie pamięci oraz prawidłową kondycję układu nerwowego, wpływając na jakość połączeń neuronowych. Stosuje się je także od bardzo dawna do profilaktyki oraz leczenia stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego.

Z pestek dyni produkowany jest także wysokogatunkowy olej. Zawiera one nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne fitosterole, które nie tylko skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, ale także neutralizują wolne rodniki w organizmie. Nasiona dyni zawierają także drogocenne wartości odżywcze: znajdziesz w nich łatwo strawne białko oraz niezbędne mikroelementy, takie jak selen magnez, miedź czy mangan.

Pestki dyni w wersji solo to często spotykany składnik wielu potraw. A szczególnie w jadłospisie osób na diecie, ponieważ ziarna dyni to wyjątkowo niskokaloryczny produkt. Dzięki licznym witaminom i składnikom mineralnym stosuje się je jako ciekawy dodatek do zup, kremów, sałatek czy wypieków. Co ciekawe, nasiona z dyni nie tracą swoich właściwości przy obróbce termicznej, dlatego śmiało można je wykorzystywać w dowolny sposób, w zależności od apetytu. Żytnie bułeczki czy chleb z pestkami dyni to na przykład pyszny i pełnowartościowy produkt, po który warto sięgnąć jako alternatywa dla pszennego pieczywa. Warto przygotować je samemu, kupując nasze ekologiczne, pozbawione konserwantów pestki z dyni znanych marek bio żywności jak Targroch, Bio Planet, czy Horeca.

Pestki dyni jasne a ciemne – czym się różnią?

Ciemne czy jasne pestki dyni – które wybrać? Wszystko zależy od upodobań smakowych, a jak wiadomo – o gustach się nie dyskutuje. Dlatego w Bee znajdziesz wybór obu rodzajów tych nasion. Warto jednak znać różnicę między nimi.

Ciemne pestki dyni (o charakterystycznej zielonej barwie jądra) pochodzą z dyni bezłupinowej (fachowo nazywa GWS – czyli „grown without shell”). Oznacza to, że możesz kupić je od razu bez łupinek. Oba rodzaje nadają się jednak do bezpośredniego spożycia. Pestki dyni jasne są po prostu uprzednio łuskane.

Zaletą pestek o ciemniejszym zabarwieniu, czyli bezłupinowych, jest ich miękka i cienka struktura. Wśród odmian GWS najwięcej pestek pochodzi z upraw dyń w Chinach. Do odmian europejskich dyni należy przede wszystkim dynia styryjska, czyli olejowa. Uprawiana jest ona także na terenie Polski. Unikalne nasiona odmiany styryjskiej mają cienką powłokę zamiast łupiny, a jeden ich koniec jest ostro zakończony. Nasiona dyni olejowej mogą być spożywane na surowo, jednak ich prawdziwy aromat uwydatnia się dopiero podczas prażenia.

Jeśli chodzi o pestki dyni łuskanej, wyróżniamy tu dwie podstawowe odmiany – Shine Skin, o lśniącej, kremowej łupince oraz Snow White, którą wyróżnia śnieżnobiały kolor.

Wybierz swój typ w Bee, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie do chrupania!

© 2024 - All rights reserved Sklepy internetowe