Komosa ryżowa (quinoa)

Jest 17 produktów.

Komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa - znana też jako quinoa, to bardzo wartościowe ziarno pochodzące z Ameryki Południowej. Komosa ryżowa na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, kryje w sobie jednak wiele wartości odżywczych. Zawiera żelazo, wapń i magnez, witaminę A i E oraz witaminy z grupy B. Ze względu na pełnowartościowe białko, często włączana jest do posiłków przez wegetarian i wegan. Quinoa jest także źródłem cennych flawonoidów - substancji wykazujących działanie przeciwzapalne.

Wkomponowanie komosy ryżowej do codziennej diety to możliwość urozmaicenia wielu posiłków oraz podniesienia ich walorów odżywczych. Quinoa...

Komosa ryżowa - znana też jako quinoa, to bardzo wartościowe ziarno pochodzące z Ameryki Południowej. Komosa ryżowa na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, kryje w sobie jednak wiele wartości odżywczych. Zawiera żelazo, wapń i magnez, witaminę A i E oraz witaminy z grupy B. Ze względu na pełnowartościowe białko, często włączana jest do posiłków przez wegetarian i wegan. Quinoa jest także źródłem cennych flawonoidów - substancji wykazujących działanie przeciwzapalne.

Wkomponowanie komosy ryżowej do codziennej diety to możliwość urozmaicenia wielu posiłków oraz podniesienia ich walorów odżywczych. Quinoa wyróżnia się subtelnym orzechowym smakiem, największy udział w różnych daniach ma komosa biała. Odmiana czerwona i czarna to propozycja bardziej wyraźnego, wyrafinowanego smaku. Quinoa bardzo dobrze komponuje się z warzywami oraz mięsem, można ją również dodać do rozmaitych sałatek. Bardziej pomysłowe wykorzystanie to dołączenie komosy ryżowej do musli, różnego rodzaju wypieków oraz odżywczych koktajli i deserów. Inspiracji na wykorzystanie tego wartościowego ziarna jest mnóstwo, zarówno wśród potraw na słono jak i na słodko.

Odżywcza quinoa jest produktem lekkostrawnym, polecanym również dla dzieci. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych komosa ryżowa uplasowała się w czołówce najzdrowszych produktów. Ze względu na bezglutenowy charakter tego ziarna, quinoa może być też spożywana przez osoby nie tolerujące glutenu. Łatwość przyrządzenia i walory odżywcze skłaniają do włączenia komosy ryżowej w każdej zdrowej kuchni.

więcej
© 2019 - All rights reserved Sklepy internetowe