Witamy wszystkich miłośników kuchennych rewolucji! Dziś wybieramy się w podróż do Indii, a konkretniej: zgłębiamy tajemnice kuchni mongolskiej. Biryani to klasyczna potrawa kuchni mongolskiej polegająca na specjalnym przygotowaniu kurczaka z ryżem.
Przygotowanie biryani jest czasochłonne, ale obiecujemy, że efekt końcowy wynagrodzi Wam każdą minutę spędzoną w kuchni!
Czas przygotowania: 1,5 h
Wartość energetyczna 1 porcji: 350 kcal
Liczba porcji: 6
Składniki
- 2 łyżki oliwy,
- 200 g ryżu,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 100 g kiełbasy chorizo,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka kolendry,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, w międzyczasie rozgrzej oliwę w garnku.
- Podsmaż kiełbasę na rozgrzanej oliwie, posiekaj w piórka cebulę i czosnek, marchew w talarki. Dodaj wszystko do garnka i podsmażaj.
- Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą garam masala. Mięso dodaj do warzyw i dalej podsmażaj.
- Po kilku minutach do całości dodaj ryż i soczewicę, podsmażaj przez 2-3 minuty.
- Dodaj pomidory, kolendrę i ostrą paprykę. Całość zalej 500 ml gorącej wody.
- Paprykę pokrój w paski i wrzuć do garnka, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż do środka garnek przykryty pokrywką. Zapiekaj przez ok. 20 minut.
- Wyjmij garnek z piekarnika, ale nie zdejmuj pokrywki. Odstaw naczynie na 10 minut, po tym czasie dodaj natkę pietruszki (opcjonalnie) i gotowe. Możesz podawać z surówką.
Mamy nadzieję, że biryani na stałe zagości w Waszych jadłospisach, może nawet stanie się Waszym popisowym daniem? Serdecznie zachęcamy do śledzenia naszego bloga – regularnie odwiedzamy różne kulinarne zakątki świata i serwujemy Wam niecodzienne przepisy!
Zobacz także:
Średnia: 4.82 z 11 ocen