Dziś witamy się z Wami w towarzystwie wyjątkowych, indyjskich przypraw. Będziemy przyrządzać kultowe danie, które z pewnością zagości na stałe w Waszym jadłospisie. Przedstawiamy indyjskie curry z kurczakiem!


indyjskie curry z kurczakiem

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Wartość energetyczna: 200 kcal
Liczba porcji: 3

Składniki

Przygotuj:

    400 g piersi z kurczaka, ½ kg dojrzałych pomidorów (alternatywnie 300 ml pomidorowej passaty), 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, ½ papryczki chili, 3 łyżki masła klarowanego, ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego, wyciśnięty sok z połowy limonki lub cytryny, ½ łyżki świeżo startego imbiru, ½ kremówki lub mleka kokosowego, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka przyprawy garam masala, ½ łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

    Kurczaka pokrój w kostkę. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj ½ łyżeczkę kurkumy, garam masala i kuminu, dopraw szczyptą soli. Mięso włóż do miski z marynatą i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Na woku rozgrzej masło klarowane i podsmażaj na nim kurczaka aż do uzyskania złocistego koloru - odłóż do miseczki. Rozgrzej kolejne 2 łyżki masła, dodaj posiekany czosnek, imbir, garam masala oraz paprykę. Podsmażaj przez chwilę, następnie dodaj chili, cynamon i posiekaną cebulę. Smaż przez 5 minut. Do całości dodaj pomidory i poczekaj aż potrawa się zagotuje - wtedy dodaj kurczaka i duś wszystko przez kolejne 5 minut. Dodaj śmietanę i odrobinę masła, gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Całość podawaj z gotowanym ryżem i opcjonalnie z odrobiną kolendry.


Zobacz także:


Średnia: 4.56 z 6 ocen