Kuchnia indyjska czy kuchnia hinduska - jak właściwie określamy potrawy wywodzące się z Indii? Na czym bazuje tamtejsza tradycja kulinarna i dlaczego uważana jest za jedną z najzdrowszych? Za co tak naprawdę kochamy indyjskie jedzenie? Zapraszamy Was do świata pełnego przypraw, kolorów i aromatów!
SPIS TREŚCI |
Curry wegetariańskie z batatami » Wegetariańskie curry z batatami - bardzo smaczne danie kuchni indyjskiej, które nie bez powodu stało się popularne także na polskich stołach. | Bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. Świetna alternatywa dla typowych dań mięsnych, która przypada do gustu nawet mięsożercom. |
Indyjskie curry z kurczakiem » Kultowe danie kuchni indyjskiej, które na stałe zagościło w jadłospisie wielu osób. | Indyjski kurczak tikka masala » Kurczak tikka masala - przepyszne danie o charakterystycznym smaku, które łatwo przyrządzisz w domu. |
Dahl - zupa z czerwonej soczewicy – przepis » Przepyszna zupa z czerwonej soczewicy. |
|
Początki kuchni indyjskiej sięgają do 7000 r. p.n.e. Na początku kraj słynął z uprawy sezamu indyjskiego, gorczycy, kardamonu, pieprzu i kurkumy. Około 300 r. p.n.e. z indyjskiego jedzenia zniknęła wołowina, a na jej miejsce pojawiła się baranina i kozina. Nieco później Indie stały się obiektem odwiedzin plemion muzułmańskich, które z czasem przejęły północne regiony kraju i zaczęły wywierać silny wpływ na tamtejszą kulturę, w tym również na kuchnię.
Wielokulturowość Indii przekłada się na różnorodność reprezentowaną przez potrawy indyjskie, co dokładniej opisujemy w kolejnych akapitach tekstu. Zanim jednak przejdziemy do szczegółowego omówienia regionów, warto wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy. Mówiąc o kuchni indyjskiej, poza kuchnią hinduską najczęściej mamy także na myśli tradycje innych grup Indusów. Pojęcie to jest więc o wiele szersze i obejmuje całą kulturę kulinarną Indii.
Każdy region kuchni indyjskiej to inne, wielobarwne tradycje. Większość z nich jest uwarunkowanych historycznie i przetrwało do dziś. To nie tylko sposoby przygotowywania dań indyjskich, ale także sposób ich spożywania i wierzenia charakterystyczne dla danych grup ludności. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę czterech głównych regionów.
Połączenie kuchni bombajskiej i kuchni Goa, czyli tradycje prosto z Indii Zachodnich. Znajdziecie tu między innymi bombajską chałwę i kaczkę po bombajsku, a także wielokulturowe inspiracje z pozostałych regionów.
Czym kuszą Indie Wschodnie? Słodkie potrawy przygotowane z białego sera, placki - chlebki, ryż, soczewica, a nawet… ryby! To najskromniejsza z indyjskich kuchni, ale z pewnością zaspokoi ciekawość miłośników niecodziennych smaków.
W Indiach Północnych zjecie przede wszystkim potrawy przygotowane z koziny, mięsa baraniego i drobiu. To wpływy kuchni muzułmańskiej, którzy przez wiele wieków kontrolowali tamtejsze tradycje kulinarne. Charakterystyczne dla tego regionu są także chlebki zwane podpłomykami, wykorzystujące niezwykle popularną pszenicę oraz dobrze nam znane curry w postaci duszonego mięsa w asyście aromatycznych przypraw indyjskich. Tamtejsze tradycje to także gotowana soczewica podawana niemal do każdego posiłku oraz desery przygotowywane na bazie mleka.
W tych rejonach najlepiej poczują się miłośnicy dań wegetariańskich. Znajdziecie tu ostre, warzywne potrawy, które są spożywane w tradycyjny sposób - palcami prawej dłoni. Chętnie wykorzystuje się tu mleczko i miąższ kokosowy, a ostre posiłki popija się jogurtem. Co jeszcze zjecie w Indiach Południowych? Naleśniki z mąki ryżowej, zupę z soczewicy oraz - oczywiście - placki!
Kuchnia indyjska słynie przede wszystkim z przypraw, którym zawdzięczamy niesamowity smak, aromat i wygląd poszczególnych dań. Tamtejsze potrawy świetnie nadają się na gorące dni - są nie tylko syte, ale przede wszystkim dodają energii i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Przyprawy indyjskie odpowiadają między innymi za lekkostrawność posiłków. Dodatki takie jak cebula i czosnek wykazują właściwości przeciwbakteryjne, a świeży imbir świetnie pobudza trawienie i eliminuje toksyny. Kmin rzymski niweluje ryzyko wystąpienia niestrawności, kolendra funkcjonuje jako naturalny środek moczopędny, a chili znakomicie wpływa na krążenie. Warto też wspomnieć o najpopularniejszej przyprawie z Indii, czyli kurkumie, zwiększającej odporność i działającej przeciwzapalnie.
Dlaczego kuchnia indyjska jest uważana za zdrową? Jest w dużym stopniu kuchnią roślinną - warzywa stanowią zdecydowaną większość diety. Choć pojawiają się w niej także tłuszcze zwierzęce, jest ich stosunkowo mało. To kuchnia bogata w białko i liczne składniki odżywcze.
Dla tych z Was zainteresowanych kuchnią indyjską przygotowaliśmy listę najpopularniejszych składników wykorzystywanych w tamtejszych rejonach.
Przyprawy i masale:
Pozostałe składniki wykorzystywane w potrawach indyjskich:
Bogactwo warzyw i przypraw przekłada się oczywiście na różnorodność indyjskiego jedzenia. Większość z poniżej przedstawionych potraw z powodzeniem przygotujecie sami, a niezbędne składniki znajdziecie w naszym sklepie internetowym.
Oto najpopularniejsze dania indyjskie (przez niektórych określane także jako dania hinduskie):
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do zgłębiania tajemnic i kultury Indii. To fascynujący, lecz dla wielu nieznany i tajemniczy świat, który skrywa w sobie niesamowite historie i nieodkryte smaki. A jeżeli zamierzacie włączyć indyjskie dania do codziennej diety, zapraszamy na naszego bloga po kilka najpopularniejszych przepisów!
Zobacz także: