Przeszłaś na dietę i zastanawiasz się, co zamiast chipsów? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Współczesny rynek oferuje naprawdę szeroki wybór produktów takich jak zdrowe przekąski. Rozsiądź się w wygodnie w fotelu i przygotuj na rewolucyjną lekturę. W poniższym tekście przedstawiamy pyszne, dietetyczne przekąski, które z pewnością zostaną w Twojej diecie na dłużej.

Chipsy warzywne i owocowe

Zdrowe przekąski nie muszą być nudne – wręcz przeciwnie. Matka Natura oferuje nam całe multum możliwości, wszystko w zależności od naszych preferencji smakowych. Na pierwszy strzał idą chipsy warzywne i owocowe, czyli ratunek dla wszystkich maniaków chrupania. Będąc na diecie, pewnie już nie raz kupiłaś chipsy z jabłka czy z buraka, ale… No właśnie, zawsze jest jakieś “ale”! Przed zakupem koniecznie sprawdzaj etykiety produktów – niestety większość warzywnych i owocowych chipsów bazuje na dużej ilości cukru czy oleju palmowym.

Orzechy i bakalie

Kolejne dietetyczne przekąski, które niezmiennie cieszą się popularnością, to orzechy i bakalie. Doskonałe nie tylko jako pojedyncza przekąska, ale także jako zdrowy dodatek do ciast, deserów czy owsianek. Jak w każdym przypadku, decydując się na zakup orzechów lub bakalii warto przyjrzeć się składnikom produktu. Często okazuje się, że do bakalii dodaje się bardzo dużo cukru – a wszystko po to, by przekąski były jeszcze słodsze. Chyba nie musimy mówić, że to nie najlepsza droga?

Orzechy >>

Świeże warzywa i owoce

Warzywa i owoce zdecydowanie wygrywają w rankingu zdrowych przekąsek. Dlaczego? Są bardzo łatwo dostępne, ponadto w wielu przypadkach stanowią bardzo atrakcyjną cenową alternatywę do przetworzonych produktów. Ze świeżych warzyw i owoców możesz także stworzyć dietetyczne przekąski, m.in. chipsy, frytki, a nawet ciasta! Zwracaj jednak uwagę na pochodzenie dóbr natury – warzywa i owoce najlepiej kupować od lokalnych, sprawdzonych sprzedawców lub ekologicznych firm.

Pestki i nasiona

Pestki i nasiona są kolejne na liście zdrowych przekąsek, jednak należy pamiętać o tym, że to w większości wybór dość kaloryczny. Nie polecamy zatem spożywania zbyt dużych ilości pestek i nasion. Te produkty, np. pestki dyni czy pestki słonecznika, świetnie sprawdzą się jako dodatek, np. do warzywnej lub owocowej sałatki, czy też do porannej, pełnowartościowej owsianki. Tak jak w przypadku poprzednich propozycji, pamiętaj, by zawsze sprawdzać skład produkty i weryfikować producenta. Na szczęście rynek zdrowej żywności staje się coraz bardziej popularną i rozbudowaną przestrzenią, a co za tym idzie – można tam znaleźć naprawdę dużo produktów.

Wiesz już, jakie produkty możesz wybrać zamiast przetworzonych chipsów, których spożycia prawdopodobnie za chwilę i tak pożałujesz. Odpowiednio zbilansowany jadłospis pomoże nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale przede wszystkim poprawi Twoje samopoczucie i doda Ci energii. Zdrowe przekąski to duże pole do popisu – nie ograniczaj swojej kulinarnej wyobraźni i dowolnie komponuj poszczególne składniki, twórz nowe dania, odkrywaj! A my nieustająco życzymy Ci powodzenia!

Bibliografia:

  1. Tuck N.J., Farrow C.V., Thomas J.M. Frequency of fruit consumption and savoury snacking predict psychological health; selective mediation via cognitive failures. British Journal of Nutrition. 2022;128(3):456-465.

  2. Basu A., Rhone M., Rhone S., et al. Almonds reduce blood glucose and insulin responses and improve lipid profiles in individuals with type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2008;57(5):713-718.

  3. Micha R., Peñalvo J.L., Cudhea F., et al. Association Between Dietary Factors and Mortality From Heart Disease, Stroke, and Type 2 Diabetes in the United States. JAMA. 2017;317(9):912-924.​

  4. Fulgoni V.L., et al. Nutrient intake variability and its effect on the estimation of usual nutrient intake. Journal of the American Dietetic Association. 2010;110(10):1422-1427.

Zobacz także: