Jeżeli od zawsze zastanawiacie się, czy dania gotowe są naprawdę najgorszą z możliwych opcji, trafiliście w idealne miejsce – ten artykuł przygotowaliśmy z myślą o Was. Wyjaśniamy, czy gotowe posiłki są jednoznaczne z wysokim przetworzeniem i radzimy, których składników bezwzględnie unikać.


Dania gotowe >>


Dania gotowe - czy zawsze są niezdrowe?

Dania gotowe to dla większości z nas synonim tzw. comfort food, które niekoniecznie ma dobry wpływ na nasz organizm. Mówi się, że zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta to nie tylko ta zawierająca niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały, ale przede wszystkim jadłospis bazujący na jak najmniej przetworzonych daniach. Gotowe dania zapisały się w świadomości konsumenckiej jako synonim jedzenia w proszku. Czy słusznie? Niekoniecznie.

Na rynku zdrowej żywności pojawia się coraz więcej propozycji gotowych posiłków, które są nie tylko smaczne, ale mają także zdrowy skład. Marki znane z produkcji zdrowych produktów spożywczych wprowadzają do swych ofert gotowe jedzenie, które w niczym nie przypomina silnie przetworzonych i niezdrowych produktów.

Czytamy składy

Nie ma nic złego w wybieraniu gotowych dań obiadowych od czasu do czasu. W takiej sytuacji należy jednak pamiętać o absolutnych podstawach, czyli… czytaniu składów. Wszelkie niezidentyfikowane nazwy najprawdopodobniej oznaczają silnie przetworzony produkt.

Poszukując dań w postaci mrożonki, wersji w puszkach czy słoikach warto zwrócić uwagę na obecność dużych ilości soli i cukru oraz składników takich jak olej palmowy, syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy. Glutaminian sodu, słodziki takie jak aspartam czy acesulfam potasu, konserwanty w postaci benzoesanu sodu, wszelkie fosforany, sztuczne barwniki spożywcze to także elementy, które możecie znaleźć w składzie gotowych posiłków. Kierujmy się prostą zasadą – im mniej podejrzanych składników, tym lepiej.

Gotowe jedzenie receptą na brak czasu

Gotowe dania do mikrofali, które przyrządzamy w mniej niż pięć minut, to atrakcyjna alternatywa do przygotowywania codziennych posiłków, zwłaszcza jeśli cierpimy na chroniczny brak czasu. Nie jest to jednak długofalowe rozwiązanie, a jedynie pomoc doraźna. Pełnowartościowy posiłek to ten przygotowany samodzielnie, składający się ze zdrowych tłuszczy, białka i przede wszystkim warzyw. Gotowe dania w słoikach nie zastąpią posiłków przyrządzonych na bazie naturalnych składników, które sami wybieracie w sklepie czy na targu.

Zdrowe dania przyrządzane w pięć minut to rozwiązanie na czarną godzinę. Pośpiech dnia codziennego nie zawsze pozwala nam przygotować odpowiednio zbilansowany posiłek, a dania gotowe znanych z produkcji zdrowej żywności producentów często ratują w takiej sytuacji. Nic się nam nie stanie, jeśli raz na jakiś czas sięgniemy po możliwie naturalnego “gotowca”. Najważniejsze, by wyjątek nie stał się regułą.


Zobacz także: