Czy są wśród nas miłośnicy kuchni roślinnej? W dzisiejszym wpisie skupiamy się bowiem na absolutnym hicie, obok którego nie sposób przejść – kotlecikach z ciecierzycy. To źródło pełnowartościowego białka i świetna alternatywa dla mięsnych kotletów – sprawdza się idealnie nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako lunch czy uzupełnienie wege fast foodu. Przepis znajdziesz poniżej!

Ciecierzyca >>

Składniki

Przygotuj:

  • szklankę ciecierzycy,
  • natkę pietruszki lub szczypiorek,
  • bułkę tartą,
  • masło,
  • jajko,
  • cebulę,
  • pieprz, sól i ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania

Już po liście składników z pewnością domyślacie się, że przepis ten będzie prawdopodobnie jednym z najłatwiejszych. W istocie, to stosunkowo łatwy, ale bardzo wdzięczny sposób na zdrowe kotleciki.

  1. Przygotowania zacznij od namoczenia ciecierzycy, które powinno trwać całą noc.
  2. Następnie ciecierzycę ugotuj w delikatnie posolonej wodzie i – na końcu – dokładnie odcedzić.
  3. W czasie gotowania ciecierzycy możesz przystąpić do krojenia cebuli, najlepiej w kostkę. Tak pokrojoną cebulę podsmaż na odrobinie rozgrzanego masła.
  4. Posiekaj szczypiorek lub natkę pietruszki i, razem z podsmażoną cebulą, dodaj wszystko do ciecierzycy. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zblenduj.
  5. Do powstałej masy dodaj surowe jajko, dopraw całość solą i pieprzem (opcjonalnie: ulubionymi przyprawami), wszystko wymieszaj.
  6. Uformuj dłońmi kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.
  7. Przygotowane kotleciki smaż na rozgrzanym maśle do momentu, aż uzyskasz złocisty kolor.

Wspólnie dobrnęliśmy do końca, pozostaje nam zatem tylko cieszyć się smakiem przygotowanych przysmaków. Wpadajcie na naszego bloga po kolejne roślinne przepisy!