Dieta pudełkowa to hit naszych czasów. Pozwala szybko przygotować pełnowartościowy posiłek i zabrać go ze sobą do pracy, co znakomicie sprawdza się w przypadku osób spędzających większość dnia poza domem - w biurze czy w dojazdach. Do pudełka można zabrać wiele dań, a jednym najbardziej atrakcyjnych z pewnością są przepyszne jajka faszerowane pieczarkami!

Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami? Przepis

Jajka faszerowane z pieczarkami to doskonały posiłek do pracy. Jest to danie uniwersalne – nie zawiera glutenu, ilość kalorii jest nieznaczna, gdyż nie używamy majonezu, a przy tym mogą je jeść także wegetarianie.

Składniki:

  • 4 jaja kurze
  • 200 g pieczarek
  • 100 g serka twarogowego
  • 50 g cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku


Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Szklimy cebulę na oliwie, po czym dodajemy pieczarki i lekko przesmażamy, następnie zdejmujemy z ognia, by ostygły. Jajka gotujemy na twardo, a kiedy ostygną, obieramy, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka. Następnie do miseczki przekładamy wystudzone pieczarki, łączymy je z żółtkami, dodając do tego serek i połowę szczypiorku.

Wszystkie składniki starannie mieszamy, w razie potrzeby możemy doprawić solą i pieprzem. Tak uzyskanym farszem napełniamy wydrążone połówki jajek. Układamy faszerowane jajka na półmisku i posypujemy pozostałym szczypiorkiem dla dekoracji. Najlepiej smakują chłodne!

Osoby przywiązane do bardziej tradycyjnych przepisów mogą użyć majonezu zamiast serka twarogowego, a w miejsce szczypiorku nadaje się także natka pietruszki. Oczywiście smak będzie wtedy nieco inny.


Zobacz także: