Sezon grillowy za chwilę się zaczyna, a Ty wciąż zastanawiasz się, co będzie Twoim daniem popisowym w tym roku? Mięso, warzywa, a może jeszcze coś innego? Przygotowanie pysznego posiłku na ruszcie wymaga nie tylko umiejętności obsługiwania grilla, ale także znajomości smaków i reguł ich komponowania. Zawsze można skorzystać z gotowych przypraw do grilla, ale… czy własna, domowa mieszanka nie zrobi większego wrażenia? No właśnie!

Aromatyczne mięsa

Wszelkiego rodzaju mięsa to niekwestionowany faworyt grillowego sezonu. Niezależnie od tego, czy serwujesz kurczaka czy wołowinę, mięso powinno być idealnie doprawione. Wieprzowina świetnie komponuje się z rozmarynem, podobnie jagnięcina i wołowina. Tymianek zaś wydobędzie wyjątkowy smak każdej ryby. Jeżeli szukasz mieszanki uniwersalnej, która sprawdzi się przy każdym rodzaju mięsa, wypróbuj połączenie granulowanego czosnku, bazylii (alternatywnie oregano – najlepiej od Darów Natury) oraz słodkiej papryki.

Chcesz podbić podniebienia gości doskonale przyprawionym mięsem? Przedstawiamy absolutny hit – orientalną mieszankę do kurczaka. Sprawdza się zawsze i wszędzie! Przygotuj:

  • 1 łyżeczkę soli (możesz wykorzystać sól himalajską marki Targroch),
  • 1 łyżeczkę ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczkę kminku,
  • 1 łyżeczkę granulowanego czosnku,
  • szczyptę kurkumy i chili.

Zmieszaj wszystko i voilà – efekt gwarantowany!

Mieszanki przypraw >

Wege impreza

Mięso to jednak nie wszystko. W dzisiejszym świecie coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską bądź wegańską. Jeżeli to właśnie wegetarianie i weganie odwiedzają Cię w słoneczne, grillowe popołudnie, nie zapomnij odpowiednio ich przywitać. Z pewnością docenią idealnie wysmażone tofu lub warzywa przyrządzone w wyjątkowej marynacie. Taki przysmak może także dopełnić smaku grillowanego mięsa.

Jak przygotować marynatę do warzyw? To proste! Oto, czego potrzebujesz:

  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki soku z cytryny albo limonki,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • świeże, posiekane zioła takie jak bazylia, rozmaryn i tymianek.

Sposób przygotowania: wymieszaj całość i zaaplikuj na warzywa, a następnie odczekaj kilkadziesiąt minut, by wszystko się przegryzło. Proporcjami manipuluj dowolnie – zgodnie z ilością warzyw, które zamierzasz grillować.

Przygotowanie własnej, domowej mieszanki do grilla gwarantuje niezapomniane kulinarne doznania. Co prawda takie praktyki wymagają nieco doświadczenia, ale gwarantujemy, że efekt będzie oszałamiający. Poznawaj poszczególne smaki, łącz przyprawy w nowe kompozycje i nigdy nie przestawaj próbować. Kto wie, może to właśnie dziś stworzysz mieszankę do grilla tak dobrą, że aż zapierającą dech w piersiach? Zachęcamy Was do nieustannych kuchennych rewolucji – a po ekologiczne, zdrowe i pełnowartościowe składniki zapraszamy do sklepu Bee.

Smacznego grilla!


Zobacz także: