Kasza bulgur z baraniną i warzywami - przepis

Kasza bulgur jest niezwykle popularna na terenie Bliskiego Wschodu, gdzie doceniana jest za swoje właściwości i wartości odżywcze. Pokażemy wam dziś, jak w szybki i prosty sposób przyrządzić ją z baraniną i warzywami. W tym wydaniu kasza będzie świetnym obiadem, ale również i kolacją. Dzięki połączeniu baraniny oraz przypraw w prosty sposób stworzymy danie, które będzie nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także niezwykle aromatyczne.

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Wartość energetyczna: 660 kcal / porcja

Składniki

  • 350 g kaszy bulgur
  • 2 cebule
  • 1/2 marchwi
  • 400 g baraniny
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 cukinia
  • 150 g pomidorów
  • ziarna kminu, odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Do przygotowania kaszy bulgur z baraniną i warzywami potrzebna będzie duża patelnia z pokrywką o nieprzywieralnej powierzchni.

  1. Marchew i cebulę pokój w drobną kostkę. Usmaż ją na rozgrzanej patelni, ciągle mieszając.
  2. Warzywa po usmażeniu przełóż do innego naczynia. Na patelnię połóż baraninę pokrojoną w kostkę. Mięso smaż na dużym ogniu przez 10 minut, energicznie mieszając.
  3. Pokrój cukinię i pomidory. Dodaj je wraz z usmażonymi warzywami i ziarnami kminu do baraniny. Zalej całość 100 ml wody, a następnie przykryj pokrywką. Połączone składniki duś przez 20-30 minut.
  4. Gdy zobaczysz, że mięso jest już prawie gotowe, dodaj kaszę bulgur na wierzch potrawy, całość przypraw pieprzem i solą.
  5. Zalej całość wodą tak, żeby kasza była nią przykryta. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zostaw na 10 minut. Nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania. To pozwoli zachować jej sypkość.
  6. Możesz dodać do smaku zioła i przyprawy. Do baraniny możesz dodać również około 150 g dyni, co sprawi, że mięso zyska jeszcze na smaku.

Smacznego!


Zobacz także: