Wiele osób traktuje egzotyczne owoce z ogromną dozą nieufności – w końcu nie wszyscy mieli kiedyś okazję skosztować mango, kiwano czy marakui. Co, jeśli zdecydujemy się kupić jeden z tych dziwacznych, nie najtańszych przecież produktów, a ten okaże się zupełnie nietrafiony? Czy warto zaryzykować?

Cóż, amatorzy egzotycznych owoców pewnie zgodzą się z nami, że tak, efekt bardzo często jest tego wart. Marakuję i inne podobne produkty można wykorzystać w kuchni na wiele rozmaitych sposobów, więc jeżeli nie sprawdzą się w jednym daniu, z pewnością znajdzie się dla nich lepsze miejsce. Najbardziej chyba uniwersalną i najprostszą metodą wykorzystania egzotycznych owoców jest koktajl – a jako że powoli zbliża się czas letnich upałów, dziś przedstawimy łatwy i szybki przepis na orzeźwiający koktajl z marakui.

Nektary >>

Jak zrobić koktajl owocowy z marakui? Przepis

Składniki:

  • 1/2 puszki pulpy z marakui
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wrzucamy kawałki banana i wlewamy pulpę z marakui – jeżeli nie przepadamy za pestkami, można najpierw przetrzeć miąższ przez sitko.
  2. Zalewamy wszystko jogurtem, samym lub wymieszanym z wodą – decyzja i proporcje zależą wyłącznie od naszych preferencji. Jeżeli chcemy trochę zneutralizować kwaśność jogurtu, dodajemy również odrobinę miodu. Jako zamiennik jogurtu bez problemu można wykorzystać wszelkiego rodzaju mleka roślinne (np. sojowe czy kokosowe).
  3. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, a przy podaniu ozdabiamy plasterkami banana, listkiem mięty lub innym elementem.


Zobacz także: