Delikatny smak, twarda skórka i soczysty miąższ to smak letniego popołudnia, wakacyjnego śniadania czy nadmorskiego pikniku. Zielony ogórek większości z nas kojarzy się z letnimi, ulotnymi chwilami i orzeźwiającym, chłodnym wiatrem. Niektórzy z nas nieskrywaną miłością darzą sok z kiszonych ogórków, inni zaś wielbią tradycyjnego, świeżego ogórka. A jak jest z Tobą?

Ogórek zielony w kuchni

Urozmaica poranną kanapkę, obłędnie smakuje z jajkiem na miękko, idealnie komponuje się z pomidorem, świetnie odnajduje się w sałatce – świeży ogórek to coś, co lubi każdy z nas! Sprawdza się nie tylko w klasycznej wersji, czyli jako dodatek do kanapki, ale jest także niezastąpionym elementem surówek, sałatek, mizerii czy chłodników. Chętnie używamy go także do sushi czy sajgonek. To niezastąpiony element jadłospisu dla wielu z nas. Często jest także kompanem osób pragnących zrzucić dodatkowe kilogramy – woda z ogórkiem jest znakomitym napojem detoksykującym (oczywiście wszystko w rozsądnych ilościach).

Ogórek – wartości odżywcze

Przyjrzyjmy się jednak wartościom odżywczym zielonego ogórka. Pomimo że dzielnie dotrzymuje towarzystwa warzywom w supermarketach i na targach niemal przez cały rok, to wciąż pozostaje jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Całkiem niesłusznie! Wystarczy zerknąć na tabelę wartości odżywczych ogórka (bez skórki/ze skórką na 100 g):

  • wartość energetyczna – 12/15 kcal
  • tłuszcz – 90.16 / 0.611 g
  • białko – 0.59 / 0.65 g
  • węglowodany - 2.16 / 3.63 błonnik – 0.7 / 0.5 g

Soki warzywne >>

Ogórek – witaminy

Zielony ogórek jest także doskonałym źródłem witamin i minerałów. Często poleca się go w diecie osób zmagających się z chorobami nerek i infekcjami układu moczowego. Niewiele osób wie również, że znaczna część minerałów i witamin znajduje się skórce tego warzywa. Jeżeli zatem zawsze zastanawiałaś się, czy obierać ogórka ze skórki, odpowiedź wydaje się oczywista.

Poniżej przedstawiamy niektóre witaminy i minerały charakterystyczne dla tego zielonego warzywa:

  • witamina C,
  • kwas foliowy,
  • witamina A,
  • witamina K,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód.

Ogórek – właściwości

Jakie są właściwości ogórka? Przede wszystkim w niemal 97% składa się z wody. Jest zatem świetną i naturalną pomocą w odpowiednim nawodnieniu organizmu. Sprawdzi się przede wszystkim w letnie, upalne dni, kiedy to maksymalne nawodnienie naszego ciała jest szczególnie ważne. Ogórka możesz traktować nie tylko jako przekąskę czy element śniadania – sprawdzi się także z wodą jako detoksykujący napój, ale będzie także znakomitą podstawą do pysznego koktajlu lub chłodnika.

Zielony ogórek wykazuje także działanie moczopędne i właśnie dlatego jest bardzo często wykorzystywanym składnikiem diety przez osoby zmagające się z infekcjami układu moczowego, jak i chorobami nerek.

To niepozorne warzywo może także pomóc osobom zmagającym się z dość wstydliwym problemem, mianowicie z nieświeżym oddechem czy nieprzyjemnym zapachem potu. Nie dzieje się tak oczywiście w stu procentach przypadków, ale często zarówno brzydki, intensywny zapach potu jak i nieświeży oddech związane są ze zbyt dużą ilością szkodliwych i toksycznych substancji znajdujących się w organizmie. Ogórek, dzięki dużej zawartości chlorofilu, pomaga w naturalnych procesach oczyszczania organizmu z toksycznych substancji.

Ogórki mogą także pomóc w przyspieszeniu metabolizmu i pozbyciu się wody z organizmu. Ta informacja będzie szczególnie przydatna dla osób, które zmagają się z obrzękami, opuchlizną na twarzy etc. Takie objawy mogą świadczyć o nadmiarze wody w organizmie, co może przyczyniać się do gorszego samopoczucia.

Komu jeszcze może pomóc zielony ogórek? Wszystkim cierpiącym na zgagę. Wytwarzanie zbyt dużej ilości kwasu solnego w żołądku jest w dłuższej perspektywie bardzo szkodliwe. Nasze cenne warzywo szczęśliwie zapobiega tym procesom.

Ogórek w kosmetyce

Właściwości zielonego ogórka nie ograniczają się tylko do działań zdrowotnych i odżywczych. To niepozorne warzywo jest bowiem bardzo często wykorzystywane w kosmetyce. Dlaczego?

Zielony ogórek świetnie działa na skórę – nie tylko ją rozświetla, ale posiada także właściwości regulujące pracę gruczołów łojowych. Z tego samego powodu wykorzystywany jest także do produkcji szamponów stworzonych dla włosów przetłuszczających się. Maseczka z ogórka sprawdzi się w przypadku cery problematycznej, ze skłonnością do trądziku. Możesz skorzystać z gotowych rozwiązań lub stworzyć ją samodzielnie – wystarczy zblendować obranego ogórka i położyć miąższ na twarz. Wykorzystaj sytuację i zaaplikuj ogórek na oczy – cienkie plasterki pozwolą odpocząć zmęczonej skórze. Przed nałożeniem maseczki możesz delikatnie oczyścić twarz – do tego celu idealny będzie tonik z ogórka.

Zielony ogórek to wciąż niedoceniane warzywo. Mamy nadzieję, że tym wpisem choć trochę zachęciliśmy Cię do korzystania z tego dobrodziejstwa Matki Natury – zarówno w codziennej diecie, jak i codziennej pielęgnacji. Do zobaczenia niebawem!


Zobacz także: