Dziś przybywamy do Was prosto z ciepłej i wypełnionej barwami Brazylii, by opowiedzieć o orzechach brazylijskich. To naturalny suplement diety, który kryje w sobie wiele składników odżywczych. Jakich? Tego dowiecie się z poniższego wpisu.

SPIS TREŚCI

  1. Właściwości
  2. Wartości odżywcze
  3. Zastosowanie w kuchni i kosmetyce


Orzechy brazylijskie - właściwości

Orzech brazylijski, choć niepozorny w swym rozmiarze, dobrze wpływa na pracę naszego organizmu. Oczywiście nie zalecamy przesadzania z ich ilością, ale wprowadzenie tego typu zdrowych kalorii do codziennej diety może być dla wielu zmianą na lepsze. Dlaczego? Już tłumaczymy! Poniżej znajdziecie najważniejsze właściwości orzechów brazylijskich.

orzechy brazylijskie

Codzienna dawka witamin

Orzechy brazylijskie to doskonałe źródło witamin. Dostarczają naszemu organizmowi przede wszystkim witamin z grupy B, które nie tylko regulują pracę układu nerwowego, ale wpływają także na regulację procesów metabolicznych i dodają nam energii. Orzechy brazylijskie to także bogate źródło witaminy E, jednego z silniejszych przeciwutleniaczy, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – właśnie dlatego olej z orzechów brazylijskich tak często wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym.

Naturalne wzmocnienie organizmu

… czyli składniki mineralne! Oprócz witamin orzechy brazylijskie dostarczają nam także multum składników mineralnych, między innymi żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, magnezu, manganu i miedzi. To prawdziwa odżywcza bomba, dzięki której nasz organizm jest sprawny, a my czujemy się doskonale.

Źródło niezbędnych aminokwasów

Kolejna rzecz na naszej liście zdrowych właściwości orzechów brazylijskich to aminokwasy. A mówiąc dokładniej, wszystkie niezbędne kwasy aminowe, które odpowiadają za regenerację i rozwój tkanek oraz ich wzrost. Aminokwasy odgrywają także znaczącą rolę w zapobieganiu przewlekłym chorobom i powstrzymują pojawianie się przedwczesnych oznak starzenia.

Pakiet zdrowych tłuszczy

Mówiąc o zdrowych tłuszczach, mamy na myśli oczywiście jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają zachować odpowiednie proporcje pomiędzy złym a dobrym cholesterolem. Dieta bogata w tłuszcze jest dobra dla naszego układu krwionośnego i minimalizuje wystąpienie chorób takich jak miażdżyca czy udar. W orzechach brazylijskich znajdziemy także kwasy omega-3.

Naturalne źródło selenu

Orzechy brazylijskie to nie tylko naturalne źródło selenu – to najlepsze naturalne źródło selenu! Wystarczy już jeden orzech, by całkowicie pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Selen umożliwia aktywację przeciwutleniaczy, które zabezpieczają nasz organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Znakomicie wspomaga również układ odpornościowy i zwalcza wolne rodniki.

Wartości odżywcze w orzechach brazylijskich

Szczegółowy opis właściwości orzechów brazylijskich już za nami, teraz przedstawimy wartości odżywcze przypadające na 100 g:

  • wartość energetyczna – 659 kcal
  • białko – 14,32 g
  • tłuszcz – 67,10 g
  • węglowodany – 11,74 g (w tym cukry proste 2,33)
  • błonnik – 7,5 g
  • witamina C – 0,7 mg
  • tiamina – 0.,617 mg
  • ryboflawina – 0,035 mg
  • niacyna – 0,295 mg
  • witamina B6 – 0,101 mg
  • kwas foliowy – 22 µg
  • witamina E – 5,65 mg
  • wapń – 160 mg
  • żelazo – 2,43 mg
  • magnez – 376 mg
  • fosfor – 725 mg
  • potas – 659 mg
  • sód – 3 mg
  • cynk – 4,06 mg
  • kwasy tłuszczowe nasycone – 16,134 g
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 23,879 g
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 24,399 g

Orzechy brazylijskie – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Orzech brazylijski znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Świeże orzechy często funkcjonują jako samodzielna przekąska lub urozmaicenie sałatek. W wersji sparzonej i posiekanej świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie domowych wypieków lub różnego rodzaju mas do farszu. Orzechy brazylijskie znakomicie komponują się z pikantnymi przyprawami, dlatego przypadną do gustu nie tylko miłośnikom zdrowych i słodkich przekąsek, ale także fanom ostrzejszych smaków.

W przypadku przemysłu kosmetycznego najczęściej wykorzystuje się olej z orzechów brazylijskich. Bogaty w kwasy tłuszczowe i witaminę E, znaną także jako witamina młodości, doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i starzejącej się. Skutecznie nawilża i odżywia, a dodatkowo poprawia koloryt skóry. Olej z orzechów ma także dobry wpływ na włosy i paznokcie – przywraca blask i odpowiednie nawilżenie kosmykom i wzmacnia płytkę paznokcia.

Korzystajcie z bogatych właściwości orzechów brazylijskich i cieszcie się dobrym samopoczuciem i wyglądem!



Zobacz także: