Orzechy nerkowca pozyskiwane są z pięknych, wiecznie zielonych drzew nanercza zachodniego, rosnących w klimacie tropikalnym. Orzechy, czyli owoce właściwe rośliny, charakteryzują się specyficznym, zaokrąglonym kształtem i wyjątkowymi walorami smakowymi. Wykorzystuje je się na różne sposoby, choć najczęściej służą jako znakomita, słona przekąska. Niestety, za procesem pozyskiwania tropikalnych orzechów z Ameryki Południowej kryje się mroczna historia, która nie przysparza im sławy.

SPIS TREŚCI

  1. Orzechy nerkowca – czym są i za co je kochamy?
  2. Właściwości
  3. Wartości odżywcze
  4. Kulinarne zastosowanie nerkowców
  5. Kontrowersje
  6. Podsumowanie


Orzechy nerkowca – czym są i za co je kochamy?

Nerkowce są uważane za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Koneserzy doceniają je za niebagatelny, słodki smak, z lekko mączystą nutą. Dla Europejczyków stanowią wartościową przekąskę, która ma szerokie zastosowanie w gastronomii.

Orzechami nerkowca zajadają się zarówno weganie, jak i zwolennicy potraw mięsnych. Z nerkowców można wykonać smaczną pastę, masło orzechowe, a w wykwintnych potrawach mięsnych mogą stanowić smakowitą posypkę. Nie dość, że są piekielnie smaczne, to stanowią prawdziwą bombę składników odżywczych.

Polecają je lekarze, ze względu na szeroką gamę zawartych w nich mikroelementów. Niewielka ilość orzechów nerkowca dostarcza ogromną ilość makroskładników, witamin i minerałów. To sprawia, że posiadają więcej zalet niż wad.

orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca – właściwości

Z orzechów można wykonać nie tylko pyszne dania, ale i wartościowe, zdrowe przekąski. Nerkowce posiadają substancje i pierwiastki, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie wielu układów człowieka. Docenia się je przede wszystkim za działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy oraz cukrzycy.

Orzechy są wyjątkowo cennym źródłem fosforu, magnezu oraz potasu. Posiadają także szereg innych, niezbędnych minerałów: żelazo, cynk, czy wapń. Te składniki wspomagają pracę układu krwionośnego, wzmacniają naczynia oraz organy wewnętrzne, w tym serce. Mają korzystny stosunek kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zbijają zły cholesterol. Orzechami nerkowca mogą wspomagać się osoby, które mają niedobory witaminy K oraz witamin z grupy B.

Na co pomogą nam nerkowce?

  • Wzmacniają układ sercowo-naczyniowy,
  • Zapobiegają miażdżycy,
  • Są korzystne dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny,
  • Poprawiają koncentrację,
  • Dostarczają dużej ilości minerałów,
  • Wspomagają procesy prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • Redukują poziom niekorzystnego cholesterolu,
  • Odmładzają, niwelując wolne rodniki,
  • Poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry.

Wartości odżywcze orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca są kalorycznym składnikiem żywieniowym. Nie jest zresztą to wyjątek: większość orzechów posiada podobną charakterystykę, jeśli chodzi o ilość dostarczanej energii. Mała garść (30 g) orzechów nerkowca dostarcza ponad 150 kcal. Poniżej zamieściliśmy skrót tabeli kalorycznej, określającej wartości odżywcze orzechów w 100 g orzechów nerkowca.

orzechy nerkowca

  • Dostarczana energia: ok. 550 kcal
  • Tłuszcz: ok. 44 g
    • W tym tłuszcze nasycone: ok. 8 g
    • W tym tłuszcze jednonienasycone: ok. 24 g
    • W tym tłuszcze wielonienasycone: ok. 8 g
  • Białko: ok. 18 g
  • Węglowodany: ok. 33 g
    • W tym cukry proste: ok. 6 g
  • Błonnik pokarmowy: ok. 3 g

Kulinarne zastosowanie nerkowców

Orzechami nerkowca można zajadać się w nieprzetworzonej formie. Można je także wykorzystać do przyrządzania smakowitych dań. Z orzechów nerkowca korzystają m.in. mieszkańcy Indii, przygotowując tradycyjne curry. W niektórych przepisach nerkowce znajdują swoje zastosowanie także w kuchni tajskiej, jako składnik Pad Thai.

Orzechy wykorzystywane są również jako dodatek do czekolad, deserów, czy posypek. Z wyłuskanych i zmiażdżonych owoców nanercza zachodniego można wykonać także smakowite masło orzechowe. Świetnie komponują się z mięsem białym, a w szczególności z filetem z kurczaka. Uzupełniają także mieszanki musli, tworząc pyszną granolę.

Kontrowersje

Orzechy nanercza zachodniego są de facto nasionkami, ukrytymi w owocowej skorupie. Aby wydobyć orzech, należy przedrzeć się przez twardą łupinę, okalającą smaczną przekąskę. To nie jedyna trudność, jaka spotyka zbieraczy orzechów nerkowca.

Tuż pod łupiną znajduje się warstwa toksycznego oleju, wypalającego skórę. Pracownicy plantacji bardzo często mają poparzone ręce, a na ich dłoniach znajdują się liczne blizny. Problem dotyczy przede wszystkim biedniejszych regionów świata, gdzie zbieraczy nie wyposaża się w odzież ochronną i rękawice do pracy.

Podsumowanie

Garść spożytych nerkowców to nie tylko przyjemność smakowa, ale również bogate źródło witamin i minerałów. Orzechy mogą stanowić urozmaicający dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Sprawdzą się także wtedy, gdy mamy ochotę "coś pochrupać". Nie wolno z nimi przesadzać, w szczególności gdy prowadzimy statyczny tryb życia. Mają dużo kalorii, dlatego warto je dawkować z rozsądkiem.


Zobacz także: