Otręby owsiane bywają niezastąpione u osób przebywających na diecie odchudzającej. Równolegle są stosowane przez miłośników zdrowego żywienia, którzy świadomie komponują posiłki, kierując się przede wszystkim dobrem swojego organizmu. Z powodzeniem można dodawać je do jogurtów, zup, zdrowych ciasteczek. Jakie właściwości kryją się w otrębach owsianych i dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Zapraszamy do lektury.

SPIS TREŚCI

  1. Właściwości
  2. Wartości odżywcze
  3. Zastosowanie


Otręby owsiane - właściwości

Na rynku występuje kilka rodzajów otrębów, które pomimo zasadniczych różnic posiadają jedną wspólną cechę - są nieocenione pod względem pozytywnych właściwości dla organizmu. Co zatem wyróżnia otręby owsiane?

otręby owsiane

Wysoka zawartość błonnika

Otręby owsiane cechuje wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który odpowiada za perystaltykę jelit. Równolegle wywiera to wpływ na funkcjonowanie całości układu pokarmowego i trawiennego. Spożywanie produktów posiadających wysoki poziom błonnika umożliwia przyspieszenie odczuwania sytości, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów.

Otręby powinny być w szczególności spożywane przez osoby zmagające się z zaparciami, ponieważ w ten sposób dochodzi do usunięcia zalegających resztek pokarmowych, usprawniając przemianę materii. Błonnik pokarmowy w pierwszych dniach spożywania powinien być racjonalnie dozowany. Na początku najlepiej spożywać je w ilości nieprzekraczającej trzech łyżeczek, co pozwoli uniknąć bóli brzucha.

Warto wspomnieć, że wprowadzenie na stałe do diety otrębów owsianych jest elementem profilaktyki zapobiegania rozwojowi raka jelita grubego.

Wysoka zawartość składników mineralnych i witamin

W otrębach owsianych zawarty jest cały szereg składników mineralnych i witamin, których potrzebuje każdy ludzki organizm. Znajdziemy w nich m.in.: fosfor, żelazo, magnez, miedź, selen, cynk. Ponadto, owsiane otręby posiadają witaminy z grupy B, które usprawniają pracę układu krążenia poprzez wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Jednocześnie w otrębach znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Wszystkie te składniki przekładają się na minimalizowanie ryzyka rozwoju zespołu metabolicznego lub cukrzycy, ponieważ pomagają utrzymywać odpowiedni poziom glukozy we krwi.

Obniżenie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów

Owies jest bogaty w beta-glukany (β-glukany), które posiadają zdolność wiązania wody. W rezultacie w przewodzie pokarmowym powstają żele zwalniające przechodzenie treści pokarmowej z żołądka do jelit. Wówczas cholesterol usuwany jest z organizmu wraz z kałem.

Przeprowadzono badania, z których jednoznacznie wynika, że spożywanie większej ilości beta-glukanów doprowadza do obniżenia stężenia cholesterolu i frakcji LDL. Odnosi się to w szczególności do osób, które posiadają zaburzony lipidogram. W rezultacie spożywanie otrębów owsianych nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości i cukrzycy, ale także wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa rozwoju raka jelita grubego.

Pomoc w odchudzaniu

Otręby owsiane powinny stanowić element diety każdej osoby dążącej do zredukowania swojej wagi. Na tle innych produktów wyróżniają się posiadaniem dużej ilości włókien, które działają pozytywnie na układ pokarmowy. Jednocześnie spożywanie otrębów owsianych pozwala zapobiegać nagłym napadom głodów, a także spożywaniu pustych kalorii.

Zawarty w otrębach błonnik posiada zdolność wiązania wody, co sprawia, że po spożyciu zaczyna pęcznieć w żołądku, zapewniając długotrwałe odczuwanie sytości. Zalecane jest przy tym popijanie otrębów wodą, gdyż w przeciwnym przypadku, przy ograniczeniu spożywania wody, może dojść do zaparć lub wzdęć.

Otręby owsiane - wartości odżywcze

Otręby owsiane są źródłem szeregu substancji bardzo cennych dla zdrowia. Jednocześnie poza tym, że są wysokobłonnikowe, to posiadają także niski indeks glikemiczny.

W 100 g otrębów owsianych znajduje się:

  • 246 kcal,
  • 66,22 g węglowodanów,
  • 17,3 g białka,
  • 15,4 g błonnika,
  • 7,03 g tłuszczu,
  • 2,766 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych,
  • 2,376 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
  • 1,328 g kwasów tłuszczowych nasyconych.

Zastosowanie otrębów owsianych

Otręby owsiane można spożywać na wiele sposobów. Z powodzeniem mogą stanowić składnik jogurtów, zup, a nawet ciast. Ponadto mogą być dodawane do naleśników, omletów, placuszków, gofrów czy panierek do mięs. Lista możliwości ich zastosowań jest bardzo długa. Regularne spożywanie otrębów owsianych znacząco poprawia stan zdrowia organizmu, dlatego warto przemycać je do swojej diety na rozmaite sposoby.


Zobacz także: