Kasza jaglana ma dobroczynny wpływ na pracę organizmu - nie obciąża układu pokarmowego, jest źródłem ielu witamin i mikroelementów, nadaje się również do wykorzystania w diecie pozbawionej glutenu. Warto poznać prosty przepis na pasztet warzywny z dodatkiem kaszy jaglanej, który jest rarytasem nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób poszukujących w swojej kuchni nowych smaków.

Kasza jaglana

Przepis na pasztet warzywny z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej (200 g)
  • 2 marchewki
  • 1-2 jajka
  • por
  • 1/2 selera korzeniowego
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, świeży koper

Jak przyrządzić pasztet z kaszą jaglaną? Sposób przygotowania:

Marchewki, seler, pietruszkę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę ścieramy na mniejszych oczkach. Do powstałej masy warzywnej dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Masę warzywną podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Odcedzamy warzywa z nadmiaru wody na sicie i czekamy aż do całkowitego wystygnięcia. Do przestudzonej masy warzywnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną oraz przyprawy. Całość należy dokładnie wymieszać.

Masę na pasztet warzywny z kaszą jaglaną przekładamy do metalowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet należy piec z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni, przez około godzinę. Wierzchnia część powinna przypiec się na złoty kolor. Aby sprawdzić, czy pasztet jest gotowy, można zastosować metodę tzw. suchego patyczka.


Zobacz także: