Kasza jaglana ma dobroczynny wpływ na pracę organizmu - nie obciąża układu pokarmowego, jest źródłem ielu witamin i mikroelementów, nadaje się również do wykorzystania w diecie pozbawionej glutenu. Warto poznać prosty przepis na pasztet warzywny z dodatkiem kaszy jaglanej, który jest rarytasem nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób poszukujących w swojej kuchni nowych smaków.
Przepis na pasztet warzywny z kaszą jaglaną
Składniki:
- 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej (200 g)
- 2 marchewki
- 1-2 jajka
- por
- 1/2 selera korzeniowego
- korzeń pietruszki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy do smaku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, świeży koper
Jak przyrządzić pasztet z kaszą jaglaną? Sposób przygotowania:
Marchewki, seler, pietruszkę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę ścieramy na mniejszych oczkach. Do powstałej masy warzywnej dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Masę warzywną podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Odcedzamy warzywa z nadmiaru wody na sicie i czekamy aż do całkowitego wystygnięcia. Do przestudzonej masy warzywnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną oraz przyprawy. Całość należy dokładnie wymieszać.
Masę na pasztet warzywny z kaszą jaglaną przekładamy do metalowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet należy piec z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni, przez około godzinę. Wierzchnia część powinna przypiec się na złoty kolor. Aby sprawdzić, czy pasztet jest gotowy, można zastosować metodę tzw. suchego patyczka.
Zobacz także: