Domowy, pieczony pasztet często kojarzy się ze świętami. Na wielu polskich stołach ten przysmak gości wtedy w rozmaitych wersjach i smakach. Dzisiaj przedstawiamy zdrowszą alternatywę tej potrawy - pasztet z jarmużu i kaszy jaglanej z dodatkiem żurawiny. Brzmi pysznie, prawda?
Co więcej, wykonanie nie jest trudne, a sam pasztet z pewnością sprawdzi się nie tylko na święta, ale również do kanapek czy w postaci dodatku do obiadu. Zobacz, jak proste jest przygotowanie pasztetu z jarmużem.
- Czas przygotowania: 30 min
- Czas pieczenia: 45 min
- Wartość energetyczna na 100 g: 160 kcal
- Ilość porcji: 20
Produkty na pasztet z kaszy jaglanej
Składniki (na keksówkę o wymiarach 30x12cm)
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- ok. 250 g jarmużu
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle 15-20 min.) i pozostaw do wystudzenia.
- Cebulę pokrój w małą kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju, ziela angielskiego i liści laurowych. Pod koniec smażenia cebuli wyjmij ziele i liście. Dodaj pół szklanki wody, porwany na mniejsze kawałki jarmuż i startą na małych oczkach marchewkę. Duś wszystko pod przykryciem ok. 10 min.
- Przełóż wszystko do dużego naczynia i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i ugotowaną kaszę jaglaną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiel wszystkie składniki na gładką masę za pomocą malaksera lub blendera ręcznego.
- Do powstałej masy dodaj suszoną żurawinę i delikatnie wymieszaj łyżką. Zostaw kilka owoców żurawiny do dekoracji.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie przygotuj keksówkę - wyłóż ją papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Masę pasztetową przełóż do keksówki i z wierzchu udekoruj kilkoma owocami żurawiny. Włóż całość do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 min.
- Twój pasztet z jarmużu i kaszy jest gotowy. Pamiętaj, aby przed krojeniem odstawić go na kilka godzin w chłodne miejsce.
Smacznego!
Zobacz także: