Światowy Dzień Pieczenia zbliża się wielkimi krokami. W tym roku wypada on w idealnym terminie, gdyż 18 maja to sobota, czyli dzień, w którym większość osób nie musi iść do pracy. Warto więc skorzystać z wolnego czasu i podszlifować swoje umiejętności kulinarne. Dzisiaj na tapetę weźmiemy przepisy na zdrowe ciasta, które z pewnością doceni każdy, kto nie toleruje glutenu lub chce zjeść coś smacznego, ale nie zawierającego zbyt dużo cukru. Znajdujące się poniżej zdrowe przepisy pozwolą nam na wykonanie smacznych przekąsek, które można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia.

Zdrowe przepisy - ciasta bez cukru i glutenu

Kokosanka bez cukru

Ciasto o tej wdzięcznej nazwie jest niezwykle proste i smaczne. Żaden zbiór zawierający zdrowe przepisy nie może obejść się bez tej kokosowej przyjemności. Do wykonania tego ciasta potrzebujemy blender lub wysokoobrotowy mikser, a także małą foremkę.

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany (ok. 200 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 125 g płatków ryżowych
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego bez cukru (90 g)
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 125 g suszonych daktyli
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać wodą i moczyć przez całą noc.
  2. Banany, masło orzechowe, mleczko kokosowe, daktyle i kakao zblendować, przenieść do dużej miski, dorzucić pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
  4. Kokosankę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    Znajdź zdrowe składniki do ciasta

Kokosowe muffinki

Muffiny oparte na bezglutenowej mące kokosowej można przygotować w zaledwie kilka minut. Nie trzeba nawet posiadać miksera.

Składniki:

  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • kieliszek soku z cytryny (25 ml)
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją papilotkami.
  2. Mąkę zmieszać z sodą w dużym pojemniku i odstawić.
  3. W drugiej misce zmieszać łyżką jogurt, jajko, olej, syrop klonowy, sok z cytryny i aromat waniliowy.
  4. Następnie do mokrych składników musimy wrzucić mąkę z sodą i wymieszać łyżką. Ciasto nie musi być idealnie zmieszane, mogą pozostać drobne grudki. Przygotowane wcześniej foremki należy wypełnić do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego wcześniej pieca.
  5. Cały proces pieczenia powinien trwać około 12-15 minut. Przed wyjęciem z foremek należy odczekać kilkanaście minut, tak by muffinki zdążyły nieco ostygnąć.

    Znajdź zdrowe składniki do ciasta

Prosty bezglutenowy sernik

Sernik to jeden z podstawowych przepisów w kuchni naszych mam i babć. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy także wykonali jego zdrową, bezglutenową odmianę.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g ksylitolu lub erytrolu
  • 180 g schłodzonego masła
  • 40 g kakao

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (najlepiej specjalnego pod wypieki, półtłustego)
  • 4 jajka
  • 150 g ksylitolu lub erytrolu
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • aromat cytrynowy
  • budyń w proszku bez cukru

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na początku mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą oraz cukier należy wrzucić do dużej miski.
  2. Masło pokroić w drobną kostkę i dorzucić do powyższych składników. To wszystko ubijamy mikserem przy użyciu haka do zagniatania ciasta.
  3. Później można wspomóc się rękami. Ugniatamy do momentu, aż powstanie kruszonka.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wsypujemy do środka 2/3 przygotowanej kruszonki. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
  5. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, a w międzyczasie przechodzimy do wyrabiania masy serowej.

  1. Twaróg, ksylitol, jajka, budyń w proszku, aromaty i skórkę owocową wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę, którą przelewamy do blachy (w której znajduje się upieczone wcześniej ciasto).
  2. Pozostałą część ciasta rozkładamy na masie serowej.
  3. Całość pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a później umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

    Znajdź zdrowe składniki do ciasta

  4. Bezglutenowe, zdrowe ciasta są bardzo proste do wykonania. Warto więc zakasać rękawy i zabrać się do roboty. Możemy także poszukać innych pomysłów, ale pamiętajmy, że przepisy na zdrowe ciasta nie powinny zawierać w sobie białego cukru i produktów zawierających gluten. Poza tym, wszystkie chwyty dozwolone.