Placuszki, których głównym składnikiem są płatki jaglane to świetny pomysł na zdrowy i szybki posiłek. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a do ich upieczenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz są bardzo proste w wykonaniu! Zastąpią Ci śniadanie, kolację i stanowią świetną alternatywę dla zwykłych przekąsek, którą można również zabrać ze sobą do pracy, podróży czy szkoły. Delikatne i pachnące ciasto podane z ulubionymi dodatkami stanie się Twoim oraz całej rodziny posiłkiem numer jeden. Oto przepisy na najprostsze placki jaglane na świecie. Są zdrowe, szybkie w wykonaniu i przepyszne!
Placuszki jaglane z bananem
Placuszki jaglane z bananem to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Trzy składniki, trzy minuty i pełnowartościowy posiłek rozpoczynający dzień trafia na stół!
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość energetyczna na 100 g: około 127 kcal
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki
- 1/2 szklanki płatków jaglanych,
- 1 banan,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- (opcjonalnie) 1 łyżka jogurtu greckiego, naturalnego.
Sposób przygotowania
- Do garnuszka wlej pół szklanki wody, następnie wsyp pół szklanki płatków jaglanych.
- Płatki gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż staną się miękkie.
- Zdejmij garnuszek z ognia i poczekaj, aż mieszanka ostygnie.
- Ostudzone płatki wsyp do miski, następnie dodaj do nich jajka i banana, szczyptę soli oraz opcjonalnie łyżkę jogurtu greckiego lub naturalnego.
- Wszystkie składniki za pomocą miksera lub blendera zmiksuj na gładką masę.
- Na rozgrzaną suchą (bez tłuszczu) patelnię nałóż łyżką porcję ciasta.
- W momencie pojawienia się bąbelków powietrza przewróć placki na drugą stronę. Kolor placuszków z obu stron powinien być złoto-brązowy.
Bezglutenowe placki z płatkami jaglanymi i miodem
Ten przepis to bezglutenowa i wegetariańska alternatywa poprzedniej propozycji. Pomoże Ci przygotować szybkie i proste ciasto na placki jaglane, które pokochają wszyscy, również osoby na diecie eliminującej gluten.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna na 100 g: 135 kcal
Ilość porcji: 7 sztuk
Składniki
- ok. 50 g płatków jaglanych,
- 1 jajko,
- 50 ml mleka,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka masła/oleju lub innego tłuszcz nadającego się do smażenia.
Sposób przygotowania
- Płatki jaglane zalej mlekiem, wbij jajko i dodaj jedną łyżkę miodu.
- Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i poczekaj, aż płatki odrobinę napęcznieją.
- Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać na małym ogniu.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę tłuszczu i poczekaj, aż olej lub masło z łatwością się rozpłynie.
- Nałóż pełną łyżkę stołową ciasta - jest to idealna ilość na jeden placek.
- Placuszki jaglane smaż z obu stron na lekko złoty kolor.
Placuszki jaglane przygotowane na podstawie obu przepisów warto podawać na ciepło - same lub z ulubionymi dodatkami - aczkolwiek na zimno również świetnie smakują. Polecamy serwować je na słodko, na przykład z owocami, syropem klonowym, dżemem czy cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz także: