Placuszki, których głównym składnikiem są płatki jaglane to świetny pomysł na zdrowy i szybki posiłek. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a do ich upieczenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz są bardzo proste w wykonaniu! Zastąpią Ci śniadanie, kolację i stanowią świetną alternatywę dla zwykłych przekąsek, którą można również zabrać ze sobą do pracy, podróży czy szkoły. Delikatne i pachnące ciasto podane z ulubionymi dodatkami stanie się Twoim oraz całej rodziny posiłkiem numer jeden. Oto przepisy na najprostsze placki jaglane na świecie. Są zdrowe, szybkie w wykonaniu i przepyszne!

Placuszki jaglane z bananem

Placuszki jaglane z bananem

Placuszki jaglane z bananem to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Trzy składniki, trzy minuty i pełnowartościowy posiłek rozpoczynający dzień trafia na stół!

Czas przygotowania: 15 minut
Wartość energetyczna na 100 g: około 127 kcal
Ilość porcji: 10 sztuk

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych,
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • (opcjonalnie) 1 łyżka jogurtu greckiego, naturalnego.

Sposób przygotowania

  1. Do garnuszka wlej pół szklanki wody, następnie wsyp pół szklanki płatków jaglanych.
  2. Płatki gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż staną się miękkie.
  3. Zdejmij garnuszek z ognia i poczekaj, aż mieszanka ostygnie.
  4. Ostudzone płatki wsyp do miski, następnie dodaj do nich jajka i banana, szczyptę soli oraz opcjonalnie łyżkę jogurtu greckiego lub naturalnego.
  5. Wszystkie składniki za pomocą miksera lub blendera zmiksuj na gładką masę.
  6. Na rozgrzaną suchą (bez tłuszczu) patelnię nałóż łyżką porcję ciasta.
  7. W momencie pojawienia się bąbelków powietrza przewróć placki na drugą stronę. Kolor placuszków z obu stron powinien być złoto-brązowy.

Bezglutenowe placki z płatkami jaglanymi i miodem

Placuszki jaglane bezglutenowe

Ten przepis to bezglutenowa i wegetariańska alternatywa poprzedniej propozycji. Pomoże Ci przygotować szybkie i proste ciasto na placki jaglane, które pokochają wszyscy, również osoby na diecie eliminującej gluten.

Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna na 100 g: 135 kcal
Ilość porcji: 7 sztuk

Składniki

  • ok. 50 g płatków jaglanych,
  • 1 jajko,
  • 50 ml mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka masła/oleju lub innego tłuszcz nadającego się do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Płatki jaglane zalej mlekiem, wbij jajko i dodaj jedną łyżkę miodu.
  2. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i poczekaj, aż płatki odrobinę napęcznieją.
  3. Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać na małym ogniu.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę tłuszczu i poczekaj, aż olej lub masło z łatwością się rozpłynie.
  5. Nałóż pełną łyżkę stołową ciasta - jest to idealna ilość na jeden placek.
  6. Placuszki jaglane smaż z obu stron na lekko złoty kolor.

Placuszki jaglane przygotowane na podstawie obu przepisów warto podawać na ciepło - same lub z ulubionymi dodatkami - aczkolwiek na zimno również świetnie smakują. Polecamy serwować je na słodko, na przykład z owocami, syropem klonowym, dżemem czy cukrem pudrem. Smacznego!


Zobacz także: