przepis na grillowane warzywa i marynatę

Grillowane warzywa – hit wiosenno-letniego okresu ogrodowego, podczas którego spragnieni lata i ciepłych promieni słońca wychodzimy na zewnątrz, by zaczerpnąć świeżego powietrza. Któż z nas wyobraża sobie letni sezon grillowy bez grillowanych warzyw? No właśnie! Sprawdź nasz przepis na grillowane warzywa i ciesz się smakiem lata!

Jak zrobić grillowane warzywa i marynatę? Przepis

Przygotuj:

  • sól i pieprz,
  • rozmaryn, bazylię i tymianek (najlepiej świeże),
  • dwa ząbki czosnku,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • limonkę,
  • oliwę,
  • żółtą i czerwoną paprykę,
  • cukinię,
  • kilka marchewek,
  • bakłażana,
  • czerwoną cebulę.

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Rzecz absolutnie podstawowa, czyli marynata! Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski razem z sokiem z limonki, oliwą i octem.
  2. Zioła siekamy i dorzucamy do miski (łyżka każdego zioła), następnie mieszamy.
  3. Obieramy cebulę i kroimy ją w popularne ósemki, natomiast marchewkę, cukinię, paprykę i bakłażana tniemy w plastry.
  4. Warzywa układamy na papierze pergaminowym i obficie kropimy marynatą, całość możemy też doprawić solą i pieprzem.
  5. Zawijamy papier z warzywami w środku i wrzucamy na rozgrzanego grilla – pieczemy około 20 minut.

Smacznego!

Warto dodać, że powyższy przepis jest uniwersalny i sprawdzi się w przypadku większości warzyw – możesz więc modyfikować go według swoich upodobań. Zachęcamy także do tworzenia autorskich kompozycji marynat! Grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem do codziennego obiadu lub towarzyszem leniwego popołudnia na ogrodzie. Tych z Was, którzy nie posiadają grilla, uspokajamy – warzywa możecie upiec także w piekarniku lub usmażyć na specjalnej patelni grillowej. Smacznego!


Zobacz także: