Oto przepis na zdrowszy zamiennik tradycyjnego budyniu - budyń z kaszy jaglanej. Warto wypróbować tę kulinarną ciekawostkę - taki budyń jest niezwykle prosty w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny i przede wszystkim zdrowy.

Jeżeli nie spodziewasz się entuzjastycznej reakcji ze strony swoich domowników, po prostu nie mów im, co jest w środku. Gdy spróbują, na pewno polubią ten deser, a wtedy nie będzie już odwrotu. Zdrowa kasza jaglana na stałe zagości wówczas w jadłospisie.

jak zrobić budyń jaglany

Jak zrobić budyń jaglany?

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej »
  • 4 szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • ulubiony, zdrowy słodzik (miód, syrop, konfitura, zmiksowane daktyle, w ostateczności cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wypłucz kaszę, aby pozbyć się w jak największym stopniu jej naturalnej goryczki.
  2. Wypłukaną kaszę wsyp do garnka i zalej mlekiem roślinnym.
  3. Gotuj około 20 minut do momentu, aż kasza będzie bardzo miękka.
  4. Po ugotowaniu dodaj wybrany słodzik.
  5. Całość zmiksuj na gładką masę.
  6. Przelej budyń do miseczek, słoiczków lub innych naczyń, w którym chcesz go podać.
  7. Na koniec możesz przyozdobić deser owocami, konfiturą lub startą czekoladą.

Budyń świetnie smakuje na gorąco, ale można go jeść również na zimno po schłodzeniu w lodówce. Świetnie nadaje się jako posiłek na drugie śniadanie do pracy. Uwaga - jeżeli planujesz jeść go na zimno, ugotuj kaszę z dodatkową szklanką mleka (dodaj ich 5), ponieważ po schłodzeniu budyń dosyć mocno gęstnieje.

Smacznego!