przepis na zdrowe brownie z fasoli

Zdrowe, słodkie, ale i niskokaloryczne – czy te trzy elementy można połączyć w logiczną, spójną całość? Oczywiście, że tak! Wystarczy odrobina dobrej woli i minimalna orientacja w kulinarnym świecie. Poniżej przedstawiamy banalny przepis, który pozwoli Ci upiec fit brownie Twoich marzeń!

Jak zrobić fit brownie z fasoli? Przepis

Przygotuj:

  • puszkę czerwonej fasoli,
  • dojrzałego, dużego banana lub dwa małe,
  • dwa jajka,
  • półtorej łyżki oleju kokosowego,
  • półtorej łyżki kakao,
  • dwie łyżki dowolnego słodzika, którego używasz zamiast cukru,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia.

Polewa:

  • łyżka miodu,
  • łyżka kakao,
  • półtorej łyżki wody,
  • półtorej łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dokładnie odsącz, a następnie przepłucz pod bieżącą, ciepłą wodą – odsącz po raz kolejny.
  2. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zblenduj – dążymy do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
  3. Następnie wlej ciasto do keksówki i piecz ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gdy ciasto się piecze, Ty możesz zająć się przygotowaniem polewy!
  5. Wymieszaj wszystkie składniki – jeżeli miód się skrystalizował, możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie – wtedy możesz polać je polewą i schować do lodówki na kilka godzin.

Nasza propozycja fit ciasta to sposób na szybką, przepyszną i zdrową przekąskę! Brownie możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem lub dodać do polewy ulubione bakalie. Rozkoszuj się wyjątkowym, czekoladowym smakiem przy szklance świeżo wyciśniętego soku lub ulubionej kawie.


Zobacz także: