Kasza jaglana cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego. Jest to jedna z najwcześniej poznanych przez ludzi kasz, która w dodatku jest jedną z najzdrowszych. Jej oryginalny smak pasuje do różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Dzisiaj przyjrzymy się temu, w jaki sposób zrobić pyszną kaszę jaglaną z warzywami. Przepis jest bardzo prosty, dlatego bez większych problemów poradzi sobie z nim każdy.

Podany poniżej przepis można oczywiście rozszerzyć o swoje ulubione warzywa, a nawet dodać mięsną wkładkę. Wszystko zależy od pomysłowości i potrzeb osób, które będą jadły. Pora zabierać się za gotowanie.

Kasza jaglana

Przepis na kaszę jaglaną z warzywami

Jak zrobić kaszę jaglaną z warzywami? To bardzo proste! Czas potrzebny na przygotowanie naszej kaszy jaglanej z warzywami to około 30 minut.

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Szykujemy duży garnek lub głęboką patelnię. Wlewamy olej i rozgrzewamy go, po czym wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę. Po minucie, dwóch dorzucamy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojoną na plasterki paprykę. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone na cienkie plastry pieczarki, po czym dodajemy je do warzyw. Na końcu dodajemy także zduszone ząbki czosnku.

W tym samym czasie, w innym naczyniu, gotujemy także kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Pamiętajmy, by nie solić zbyt mocno, gdyż później i tak zmieszamy ją z bulionem, co sprawi, że nabierze swoistego smaku. Po ugotowaniu (powinna być lekko twarda) odcedzamy i płuczemy kaszę, po czym dorzucamy ją do patelni z warzywami. W tym momencie dodajemy także pomidora. Całość zalewamy bulionem i gotujemy całość przez kilka dodatkowych minut. W tym czasie kasza zmięknie, a warzywa pięknie się z nią połączą.

Pozostaje nam już tylko nałożyć naszą potrawę na talerz i cieszyć się wspaniałym smakiem.


Zobacz także: