Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Zawiera między innym krzemionkę, witaminy z grupy B, żelazo, dużo białka i jest lekkostrawna. Kotlety z niej przygotowane stanowią doskonały zamiennik mięsa, są smaczne i pożywne. Oto sprawdzony przepis, jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej.

Żywność wegetariańska >>

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej

Nasza kotlety jaglane przyrządzimy z dodatkiem pieczarek i jajka.

Składniki:

  • 200 gram kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Gdzie kupić składniki? Znajdziesz je pod artykułem, w "Polecanych produktach".

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przed gotowaniem płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Wodę w czajniku doprowadzamy do wrzenia. Kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem, w proporcji dwie szklanki wody na szklankę kaszy. Solimy i dodajemy dwie łyżki oleju. Delikatnie mieszamy - tylko jeden raz. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około piętnaście minut pod przykryciem. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze na pięć minut, aby "doszła". Później studzimy
  2. Na rozgrzanej patelni topimy łyżkę masła i szklimy na niej posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojony czosnek. Dodajemy drobno posiekanie pieczarki, paprykę i natkę pietruszki. Wszystkie składki dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Następnie studzimy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z ugotowaną i przestudzoną kaszą jaglaną oraz roztrzepanym jajkiem. Otrzymana masa powinna być na tyle zwarta, żeby można było z niej uformować kotlety. Jeśli okaże się zbyt "luźna", zagęszczamy ją bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Tak przygotowane kotlety możemy podawać z pieczywem (jak hamburgery) lub ziemniakami. Doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego, przygotowanego na bazie jogurtu.

Jakie dodatki można jeszcze zastosować? W zależności od upodobań, można stosować też inne dodatki. Doskonale w tej roli sprawdza się na przykład kalafior, ciecierzyca, cukinia, czy nawet burak i marchewka.


Zobacz także: