Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Zawiera między innym krzemionkę, witaminy z grupy B, żelazo, dużo białka i jest lekkostrawna. Kotlety z niej przygotowane stanowią doskonały zamiennik mięsa, są smaczne i pożywne. Oto sprawdzony przepis, jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej.
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej
Nasza kotlety jaglane przyrządzimy z dodatkiem pieczarek i jajka.
Składniki:
- 200 gram kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 średniej wielkości pieczarek
- natka pietruszki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól, pieprz
Gdzie kupić składniki? Znajdziesz je pod artykułem, w "Polecanych produktach".
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przed gotowaniem płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Wodę w czajniku doprowadzamy do wrzenia. Kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem, w proporcji dwie szklanki wody na szklankę kaszy. Solimy i dodajemy dwie łyżki oleju. Delikatnie mieszamy - tylko jeden raz. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około piętnaście minut pod przykryciem. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze na pięć minut, aby "doszła". Później studzimy
- Na rozgrzanej patelni topimy łyżkę masła i szklimy na niej posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojony czosnek. Dodajemy drobno posiekanie pieczarki, paprykę i natkę pietruszki. Wszystkie składki dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Następnie studzimy.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z ugotowaną i przestudzoną kaszą jaglaną oraz roztrzepanym jajkiem. Otrzymana masa powinna być na tyle zwarta, żeby można było z niej uformować kotlety. Jeśli okaże się zbyt "luźna", zagęszczamy ją bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Tak przygotowane kotlety możemy podawać z pieczywem (jak hamburgery) lub ziemniakami. Doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego, przygotowanego na bazie jogurtu.
Jakie dodatki można jeszcze zastosować? W zależności od upodobań, można stosować też inne dodatki. Doskonale w tej roli sprawdza się na przykład kalafior, ciecierzyca, cukinia, czy nawet burak i marchewka.
Zobacz także: