Pancakes z jabłkami

Jesień niewątpliwie zagościła już w naszym życiu, więc powinna pojawić się także na naszym talerzu. Jest to pora roku, która obfituje w smaczne, sezonowe produkty. Jednym z nich są jabłka. Mimo tego, że możemy jeść je przez cały rok, to właśnie jesienią są najpyszniejsze. Jeśli jesteś fanem jabłek, to koniecznie musisz wypróbować przepis na pancakes z jabłkami. Stanowią niesamowite połączenie smakowe, a przepis na nie jest bardzo prosty!

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Wartość energetyczna w 100 g: 150 kcal

Składniki

  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 25 g cukru drobnego,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka masła
  • (opcjonalnie) przyprawa do piernika
  • dodatki do podania pancakes, np. krem czekoladowy, miód, syrop klonowy lub owoce.

Sposób przygotowania

  1. Przełóż masło do rondelka i podgrzewaj, dopóki się nie rozpuści. Następnie odstaw je do przestudzenia.
  2. Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do miski wbij jajko i wlej mleko. Następnie je roztrzep.
  4. Do miski z jajkiem i mlekiem przesiej przez sitko mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i opcjonalnie przyprawę do piernika. Dodaj do masy cukier i mieszaj, dopóki ciasto nie będzie jednolite.
  5. Dodaj do masy rozpuszczone masło oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszaj całość.
  6. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu.
  7. Smaż pancakes około 1 minutę z każdej strony na średniej mocy palnika. Jeśli będą się zbytnio spiekać, możesz odrobinę zmniejszyć moc. Podczas smażenia przewracaj pancakes na drugą stronę dopiero wtedy, gdy zauważysz na nich małe bąbelki.
  8. Przełóż pancakes na talerz i dodaj do nich ulubione dodatki.

Pancakes z jabłkami na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkich dań. Jest to świetne rozwiązanie zarówno na śniadanie, jak i obiad czy deser. Polecamy wypróbować ten przepis i życzymy smacznego!


Zobacz także: