Każda dieta ma swoje ograniczenia, dieta ketogeniczna także. Szukasz inspiracji, które pomogą w stworzeniu pełnowartościowych, odpowiednio zbilansowanych, ale przede wszystkim pysznych posiłków? Przybywamy na ratunek! Poniżej przedstawiamy przepis na własny ryż z kalafiora.

Ryż z kalafiora – keto przepis

Kalafior to niezapomniany sprzymierzeniec w walce z dodatkowymi kilogramami, nie ma ku temu wątpliwości. Świetnie nada się także jako baza dla niektórych dań. Jak przygotować ryż z kalafiora?

Nie podajemy listy produktów, ponieważ jedyny produkt, którego naprawdę potrzebujesz to… kalafior. Co więcej, zrobienie z niego ryżu jest równie banalne!

Sposób przygotowania:

  1. Warzywo dokładnie wypłucz, a następnie oddziel od siebie różyczki.
  2. Całość zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, alternatywnie możesz użyć blendera – uważaj jednak, by nie przegapić momentu, w którym kalafior będzie swoim wyglądem przypominał ziarenka ryżu. W innym przypadku możesz zblendować warzywo za mocno.

Voilà – ryż z kalafiora gotowy!

Ryż >

Ryż prażony, gotowany czy smażony – który wybrać?

Tak przygotowany ryż możesz przechowywać przez trzy dni w lodówce lub do dwóch miesięcy w zamrażalniku. Co jednak zrobić z tak przygotowanym ryżem?

Możesz go ugotować, podsmażyć lub uprażyć. Wszystko tak naprawdę zależy od Ciebie i od Twojego pomysłu na danie:

  1. Gotowanie ryżu nie powinno trwać więcej niż cztery minuty.
  2. W przypadku smażenia – kalafiorowy ryż wrzuć na rozgrzany olej kokosowy i smaż przez około pięć minut.
  3. Ostatnia wersja, czyli ryż prażony, wymaga nieco więcej wysiłku. Na blaszce skropionej oliwą z oliwek połóż cienką warstwę ryżu – całość trzymaj w piekarniku przez 12 minut, w temperaturze 200 stopni.

Proste, prawda? Minimum wysiłku, maksimum efektu!

Wartość energetyczna: 50 kcal (na 100 g)


Zobacz także:


Średnia: 4.3 z 23 ocen