Wegańskie, dietetyczne obwarzanki nie mają w składzie jajek i idealnie sprawdzą się jako przekąska, a także na śniadanie lub kolację. To smaczna, wegańska potrawa, która można bez problemu zjeść także poza domem.

Można również dodać do nich ulubione masło orzechowe lub warzywa pokrojone na plastry, by stworzyć idealną kanapkę.

Wegańskie obwarzanki - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka roślinnego lub wody
  • 100 ml oleju kokosowego (twardego, przed roztopieniem)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1,5 litra wody do gotowania obwarzanków (najlepiej ciepłej)
  • 1 łyżeczka syropu z agawylub dowolnego słodzika, np. stewii
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam, mak albo sól do posypania
  • łyżeczka oliwy

Z takiej ilości składników wyjdzie nam około 5-6 obwarzanków.

Zdrowe przepisy >>

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wraz z syropem bądź słodzikiem dodajemy do ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut (tak, aby drożdże zaczęły pracować).
  2. Mąkę mieszamy wraz z solą oraz płynnym olejem kokosowym. Dodajemy drożdże wraz z mlekiem i ugniatamy.
  3. Po ugnieceniu ciasta odstawiamy je na około pół godziny do wyrośnięcia.
  4. Ciasto dzielimy na równe 6 części, po czym rolujemy na blacie aż do wykonania około wałka o grubości ok. 2 cm. Wałek składamy na pół i zaplatamy warkocz. Tak splecione ciasto łączmy na końcach, by powstały nam obwarzanki.
  5. Obwarzanki wrzucamy do wrzącej wody na ok. minutę. Później lekko je osuszamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posypujemy wybranymi składnikami, wcześniej smarując oliwą. Pieczemy w temperaturze 200° przez 15-20 minut aż do zarumienienia.

Danie podajemy z ulubionymi warzywami i hummusem.


Zobacz także: